h

Nieuwbouw Christiaan Huijgens College

28 april 2008

Nieuwbouw Christiaan Huijgens College

Na een lange voorgeschiedenis, waarin de verhoudingen tussen de verschillende schoolbesturen vaak erg broos waren, werd er in de raadsvergadering van 22 april een feestelijke knoop doorgehakt. Het Christiaan Huijgens College gaat als eerste starten met de bouw van een brede VMBO-school. Later gaan ook het Stedelijk College en Pleincollege De Burgh bouwen of verbouwen.

De SP is blij met deze stap, het Christiaan Huijgens College heeft dringend nieuwbouw nodig. Ook is het erg prettig dat er een prima locatie is gevonden: aan de Botenlaan, bij het sportpark. Het is goed dat de school in een woonwijk komt, tussen de mensen, dat kan contacten opleveren die wederzijds verrijkend zijn. Wij zijn bovendien van mening dat er voldoende groen en ruimte voor sport overblijft in dit deel van de stad.

Wel waren er twee gevoelige punten. Ten eerste de leerlingenprognoses: het college stelde voor om te bouwen voor 750 leerlingen, het schoolbestuur wilde ruimte voor 850 leerlingen. Prognoses zijn moeilijk, daar zijn het dan ook prognoses voor, niets is zeker. Wel is zeker dat de twee andere schoolbesturen ook willen bouwen, dus zullen er leerlingen moeten zijn voor die scholen, het stuk sprak van communicerende vaten. Mede vanwege dit laatste wil de SP gaan voor 750 leerlingen.

Dan het geld, het Christiaan Huijgens gaat uit van een bedrag van € 1696 per m2, het college wil € 1300 per m2 bekostigen. Dat is een fiks verschil, echter, in november heeft de raad een motie aangenomen waarin ze het college verzocht om rekening te houden met de fysieke consequenties die inhoudelijke vernieuwing met zich meebrengt. In gewoon Nederlands: als een school modern, vernieuwend onderwijs wil verzorgen, dan hoort daar een fatsoenlijk gebouw bij. Het college doet het voorstel om een impulsbedrag toe te kennen, bovenop het totaalbedrag berekend naar vierkante meters, per school kun je dan bekijken hoe hoog dat bedrag moet zijn. Dat is volgens ons een goed instrument om tegemoet te komen aan de wens een mooi gebouw te realiseren. We benadrukten nog een keer dat kwaliteit op de eerste plaats afhangt van de docenten, niet van de stenen.

Kortom, de SP was tevreden en stemde in, dat deed het grootste deel van de raad, de VVD deed een vergeefse poging om wat betreft vierkantemeterprijs en leerlingenaantal de wens van het Christiaan Huijgensbestuur in te willigen.
Binnenkort is Eindhoven een mooie school voor goed onderwijs rijker.

U bent hier