Een nieuw horecabeleidsplan voor Eindhoven
Een nieuw horecabeleidsplan voor Eindhoven
Onze stad heeft een horecabeleidsplan. Daarin zijn zaken die de horeca betreffen vastgelegd. Dit plan is in 2004 door de gemeenteraad vastgesteld waarbij werd afgesproken dat het op termijn geëvalueerd zou worden. Het plan is echter erg eenzijdig, het gaat vooral over instrumenten om zaken te regelen, zoals sluitingstijden van de cafés, en te weinig over de doelen die men met het beleid wil bereiken.
Een raadswerkgroep, waarin SP-raadslid Ans Heesterbeek zitting had, kreeg de taak de evaluatie van dit plan voor te bereiden. Om bovengenoemde redenen is het plan niet goed evalueerbaar. Daarom heeft de werkgroep een aanzet gegeven tot het schrijven van een nieuw horecabeleidsplan.
De werkgroep is van mening dat binnen de thema’s veiligheid, leefbaarheid, gezondheid, levendigheid en ondernemersklimaat alle belangrijke aandachtspunten onder te brengen zijn. De opdracht is nu aan het college om met een uitgewerkt plan terug te komen bij de gemeenteraad. Deze notitie is besproken tijdens de vergadering van de commissie Bestuurlijke en Economische Zaken van 25 februari. De meeste fracties konden zich vinden in het voorstel. De SP benadrukte dat er nu snel een economische analyse uitgevoerd moet worden. Een SP-motie van die strekking is vorig jaar juni bijna raadsbreed aangenomen. Wij willen nu dringend weten hoe gezond de Eindhovense horeca is. Pas dan kun je beoordelen hoe en op welke plaatsen sturing vanuit de gemeente nodig is. Binnen de genoemde thema’s is de alcoholproblematiek onder jongeren voor ons een belangrijk aandachtspunt. Wij zien graag dat onderzocht wordt of de sluitingstijden, één van de sturingsinstrumenten van de gemeente, daar invloed op kan hebben.
Hoewel de inspreker van Horeca Nederland pleitte voor afschaffing van de exploitatievergunning, is het voor ons zaak om dit instrument te handhaven. De horecabonden willen graag meepraten in het formuleren van het beleidsplan. Dat hoeft wat de SP betreft waarschijnlijk geen probleem te zijn als naast enkele werkgroepleden ook GGD, politie en mogelijk andere instellingen meedoen. De SP stelt tot slot dat het beleidsplan onder een bredere verantwoordelijkheid dan alleen economische zaken geschreven moet worden. Het onderwerp is diverser. Wij zijn benieuwd naar het vervolg.
Reacties