h

SP wijst insinuaties van Leefbaar Eindhoven af

5 februari 2008

SP wijst insinuaties van Leefbaar Eindhoven af

De fractie van Leefbaar Eindhoven suggereert allerlei machinaties rondom de keuze van Rob van Gijzel tot burgemeester van Eindhoven. Het zoeken naar feiten die er niet zijn neemt bij Leefbaar Eindhoven inmiddels groteske vormen aan, de fractie heeft nu vragen gesteld aan het college. Dit deed de SP-fractie besluiten een reactie te formuleren. Met deze reactie is voor ons het verhaal afgerond, wij gaan over tot de politiek van de dag en adviseren Leefbaar Eindhoven dringend om dat ook te doen.

Toen op de avond van het referendum duidelijk werd dat de 30% niet gehaald zou worden, hebben de aanwezige SP-fractieleden afgesproken om donderdagavond, kort voor de raadsvergadering, binnen de fractie een besluit te nemen over het in te nemen standpunt. Voor ons was het op dat moment duidelijk dat de uitslag en het opkomstpercentage een rol gingen spelen in onze overwegingen. Op donderdagmiddag viel ons enig PvdA-gelobby ten deel, dat heeft de SP voor kennisgeving aangenomen.

In de fractiebijeenkomst, voorafgaande aan de raadsvergadering, heeft de SP-fractie in volledige vrijheid besloten om kandidaat Van Gijzel te steunen. Dit omdat in de ontstane situatie dit standpunt politiek het beste bij de SP paste. De SP heeft dit standpunt in de raadsvergadering van die avond, 24 januari, duidelijk uitgelegd.

Een korte samenvatting:

  • De SP was en is tegen een burgemeestersreferendum om een aantal redenen van principiĆ«le en praktische aard. De juistheid van dit standpunt is door de gang van zaken opnieuw bevestigd;
  • Het referendum kreeg desalniettemin een raadsmeerderheid, waarbij Leefbaar Eindhoven, na een aandoenlijk en langgerekt stuk straattheater, het laatste zetje gaf;
  • De Raad verklaarde vervolgens unaniem dat de twee kandidaten, waar de vertrouwenscommissie mee kwam, allebei benoembaar waren en sprak daarbij geen voorkeur voor een van beide kandidaten uit;
  • Toen ontstond een fatsoenlijk democratisch proces. De SP heeft zich hier constructief in opgesteld. Na een goede campagne volgde een zeer duidelijke uitspraak van iets te weinig kiezers. In het stemhokje hebben de leden van de SP-fractie uiteenlopend gestemd;
  • Men kon met de ontstane situatie twee kanten op: de kiezersuitspraak volgen omdat hij zeer duidelijk was en de opkomst bijna 30% was, of de uitspraak niet volgen omdat 25,6% geen 30% is. Beide standpunten kunnen leiden tot een respectabele afweging. De SP heeft gekozen voor het eerste alternatief, omdat dat in de gegeven omstandigheden het respect voor de democratie het duidelijkst tot uiting bracht. De Raad heeft in meerderheid A gezegd, de SP vond dat de Raad in de ontstane situatie dan ook B moest zeggen. Zo beschouwd is het opportunistische standpunt van Leefbaar Eindhoven moeilijker uit te leggen.
de burgemeester campagne

Een dag later bleek dat kandidaat Van Gijzel goed gescoord had in alle oude arbeiderswijken. We kunnen als SP in elk geval constateren dat we ons met onze uitspraak niet vervreemd hebben van een belangrijk stuk SP-achterban.
In tegenstelling tot Leefbaar Eindhoven, die zegt overspoeld te worden met vragen over de gang van zaken, krijgt de SP-fractie slechts complimenten en enkele ontevreden opmerkingen over het ingenomen standpunt. Dat mag bij de SP, wij kunnen ons besluit helder uitleggen.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP

U bent hier