h

Rijbewijsverlenging: 'Hoe vaak moet je aantonen dat je normaal bent?'

16 februari 2008

Rijbewijsverlenging: 'Hoe vaak moet je aantonen dat je normaal bent?'

De verplichte gang naar het Stadhuis voor verlengen van het rijbewijs is een bezigheid die iedere Nederlandse automobilist en chauffeur eens in de zoveel jaren moet verrichten. Dit gaat gepaard met de nodige bureaucratie. Sommige mensen wordt het wel erg lastig gemaakt. Zo ook één van onze leden, een beroepschauffeur en tussen de 50 en 70 jaar oud. Hij moest zijn groot rijbewijs verlengen en klaagde daar steen en been over. Al het leed opgeteld komt hij hij uit op onkostenpost van ongeveer €75 en drie halve snipperdagen. Deze professionele rijder begrijpt dat het goed is om chauffeurs van zwaar vervoer op zijn tijd te keuren, maar vraagt zich af of het allemaal niet eenvoudiger kan. SP-raadslid Bernard Gerard wilde daar het zijne van weten.

Het gaat als: Volgens de wet Reglement Rijbewijzen, moet de aanvrager van een verlenging voor een rijbewijs C (vrachtauto), D (autobus), CE en DE (aanhangers) een medische keuring ondergaan. Voor mensen, jonger dan zeventig jaar, moet de keuring worden verricht door een Arbo-arts. Deze vult een medische verslag in. Daarnaast moet de aanvrager zelf een 'eigen verklaring' invullen. De formulieren voor de 'eigen verklaring' en het formulier voor het verslag van de Arbo-arts zijn te verkrijgen op het Stadhuis en kosten €19,75 (per 1 januari 2008). Voor dat bedrag krijgt je er dan wel een envelop bij met daarop het adres van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Uiteraard kost het bezoekje aan de Arbo-arts geld. Het medisch verslag en de 'eigen verklaring' gaan in de gemeente-envelop naar het CBR. Van het CBR ontvangt de aanvrager per post de beschikking. Met deze beschikking gaat de aanvrager weer naar het Stadhuis waar dan de verlenging wordt geregeld. De gemeente is dus twee keer in beeld.

rijbewijs

Gerard: 'Waarom eigenlijk? Waarom kan de Nederlandse burger niet gewoon standaard de verlengingspaperassen uit de website van het CBR trekken? Dan is de gemeente alleen op het einde van het traject in beeld en niet ook al aan het begin. Dat scheelt de gemeente werk, tijd en geld. En waarom stuurt het CBR de beschikking niet rechtstreeks naar de gemeente, met een afschrift naar het huisadres van de aanvrager? Waarom de omweg via het huisadres van de aanvrager die er dan op zijn beurt weer mee naar de gemeente moet? '.

'Onze chauffeur wordt als professional elke vijf jaar gekeurd door een Arbo-arts. Toevallig is hij ook nog eens drie maanden voor de aanvraag gekeurd door zijn huidige werkgever, Connexxion, en goed bevonden. Daarnaast heeft hij in dezelfde drie maanden een cursus gevolgd voor de beperkte taxichauffeurs-pas, en heeft daarvoor met goed gevolg zijn theoretisch en praktisch examen gedaan bij het CBR. Al deze belevenissen tellen voor de vraag of het groot rijbewijs verlengd moet worden blijkbaar niet mee. Ons chauffeur vraagt zich dan ook terecht af: ''hoe vaak moet je eigenlijk aantonen dat je normaal bent? ''
Daarom wil Bernard Gerard weten of het niet op een of andere manier te regelen is dat recent afgenomen keuringen, die hetzelfde toetsen als van belang is voor de verlenging van het groot rijbewijs, meegestuurd kunnen worden naar het CBR. 'Mogelijk is hier een rol voor de gemeente weggelegd'.

Deze vragen heeft Bernard Gerard schriftelijk aan het College voorgelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer ze beantwoord worden. Onder dit College duurt de beantwoording van vragen in ieder geval een stuk minder lang dan onder het vorige College.

Rob de Kruif

U bent hier