h

SP maakt tijdens levendig politiek café kennis met burgemeesterkandidaten

19 januari 2008

SP maakt tijdens levendig politiek café kennis met burgemeesterkandidaten

Op 19 januari 2008 had de SP weer haar eerste politieke café van het jaar. Het vond zoals eerdere keren plaats in café ’t Mulderke.

Het eerste uur van dit politiek café stond in het teken van het burgemeesterreferendum. Daarvoor waren Leen Verbeek & Rob van Gijzel uitgenodigd. Hans Horten was de gespreksleider.

de burgemeester kandidaten

Na een korte inleiding van beiden heren kreeg het publiek uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen. Jammer genoeg waren er meer vragen dan tijd.

vragen uit het publiek

Hans Horsten heeft geprobeerd om in een korte tijd toch zoveel als mogelijk concrete antwoorden te krijgen van Leen Verbeek & Rob van Gijzel. Uit reacties van het aanwezige publiek bleek dat dit aardig gelukt is!

reacties uit het publiek

Het politieke café werd afgesloten met een nieuwjaarsreceptie.

Hieronder een korte foto-impressie van deze geslaagde middag.

Zowel de lokale als de landelijke pers was volop aanwezig.

aanwezige pers

Leen & Rob in het hol van de leeuw van de SP!
Leen & Rob in het hol van de leeuw van de SP!
Leen & Rob in het hol van de leeuw van de SP!
Leen & Rob in het hol van de leeuw van de SP!
Leen & Rob in het hol van de leeuw van de SP!

Na afloop ging de discussie nog even door.

beantwoorden van vragen gezellige afloop

Hieronder enkele uitspraken die beiden kandidaten over een aantal onderwerpen gedaan hebben:

Uitspraken Leen Verbeek:

  • Parkeerbeleid Winkelcentrum Woensel voor het personeel: “Dat behoort niet tot de verantwoordelijkheden van de burgemeester, maar van de gemeenteraad”.
  • Over bijbaantjes: “Ik vervul alleen sociale nevenfuncties en de presentiegelden gaan terug naar de gemeente.”
  • Over integriteit: “Ik zal niet meevliegen met het privévliegtuig van Eindhovense ondernemers, ik stuur ook geschenken terug aan de gevers.“
  • Over radicalisme onder allochtone jongeren: “Hier ligt vaak frustratie aan ten grondslag, op grond van de uitsluiting die men ervaart in de samenleving, geen stageplek, geen werk, discriminatie, kortom: het zich keer op keer afgewezen voelen. Daarom moeten we zorgen dat we iedereen perspectief bieden, op stages en op werk.”
  • Over softdrugs: “Het hele traject zou moeten worden gelegaliseerd: van maken tot en met gebruiken. Want het huidige beleid genereert criminaliteit en onveiligheid”.
  • Over sluitingstijden van cafés : “Ik moet me nog verdiepen in de Eindhovense situatie, maar er is wel wat te zeggen voor een sluitingstijd van 02.00 uur”.
  • Hoe lang wil men blijven?: “Ik blijf de hele termijn, tenzij het niet klikt tussen de raad, College en mij. Maar anders ga ik pas over de volgende stap nadenken wanneer mijn termijn bijna is afgelopen. Gebruikelijk is daarmee na 5 ½ jaar te starten. Zo is dat nu in Purmerend ook gegaan”.

Uitspraken Rob van Gijzel:

  • Parkeerbeleid Winkelcentrum Woensel voor het personeel: “De bedrijven moeten dat elf voor hun personeel regelen”.
  • Over bijbaantjes: “ik zal nul bijbanen als burgemeester hebben, behalve die voortvloeien uit mijn functie als burgemeester en de presentiegelden vloeien terug in de gemeentekas. Ook zal ik me terugtrekken uit mijn bedrijf Politea”.
  • Over integriteit: Ik zal niet meevliegen met het privé-vliegtuig, ik zal op geen enkele manier mijn integriteit in gevaar brengen”.
  • Over radicalisme onder allochtone jongeren: Het is belangrijk om naar de oorzaken van extremisme te kijken. Verder wil ik er niet te veel over kwijt, om de huidige burgemeester niet voor de voeten te lopen, die op dit moment dit onderwerp actief oppakt”.
  • Over softdrugs: “het huidige beleid is hypocriet: het mag niet worden gemaakt, maar wel verkocht en gebruikt”.
  • Over sluitingstijden van cafés: “Er zal overleg met alle partijen plaats moeten vinden. De politie heeft in het verleden gepleit voor latere openingstijden, daar waren toen ook goede redenen voor.”
  • Hoe lang wil men blijven?: “Eindhoven is mijn stad. Ik blijf de volle termijn in Eindhoven, zelfs als de partij mij zou roepen tot iets anders”.

U bent hier