h

Over biobrandstoffen en vegetarische raadsmaaltijden

14 januari 2008

Over biobrandstoffen en vegetarische raadsmaaltijden

Gemeenteraadswerk is uitermate veelzijdig en af en toe heb je het over de raarste dingen. En dat is dan nog logisch ook. Zo ging het op 8 januari 2008 over wat de gemeente doet aan duurzaamheid en klimaatsbeleid. Best wel een belangrijk onderwerp.

Het was een algemeen visie-verhaal, uitgewerkt voor twee onderdelen van het verhaal, namelijk duurzaam bouwen en een "revolving fund" energiebesparing. Bij dit fonds vloeit naast een rentedeel ook een gedeelte van de besparingen terug in dit fonds en is weer beschikbaar voor nieuwe leningen. Het fonds is overigens een oud SP-voorstel, waar we dus moeilijk tegen kunnen zijn.

Ook het duurzaam bouwen was een goed verhaal. Het College, in dit geval bij monde van wethouder Fiers (PvdA), wil voor alle toekomstige nieuwbouw toe naar een zogenaamde GPR-norm van 7,0. Het GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) is een instrument waarmee de duurzaam bouwen-prestatie van een woning inzichtelijk te maken. Dat is fors beter dan de wettelijk verplichte norm van 5.0 uit het Bouwbesluit. De SP probeerde nog wel een “tandje bij-motie” om daar 7,5 van te maken, maar dat is op dit moment voor de meesten een stapje te ver.

De PvdA had enkele aanscherpende moties, waarvan de meest vergaande was om Eindhoven op termijn CO2-neutraal te krijgen. Dat is een zeer forse uitdaging. De SP kon met het principe wel leven, maar gaf de Raad het advies hier toch met enig verstand mee om te gaan. Op zijn minst zou de weg naar het einddoel gemarkeerd moeten worden met haalbare tussenresultaten. De meeste aandacht besteedde de SP aan twee zaken, biobrandstoffen en vegetarisch eten.

"Biobrandstoffen kunnen", zo betoogde woordvoerder Bernard Gerard, "zowel een zegen als een vloek zijn. Als je het tropisch regenwoud kaal scheert om er palmolieplantages aan te leggen, of als de mais zo duur wordt door de vraag naar bioethanol voor auto’s dat arme mensen niet meer te eten hebben, is het een vloek. Biobrandstoffen zijn mooi als je ze duurzaam kunt produceren. Eindhoven verstookt bijv. voor de verwarming van het zwembad aan de Aalsterweg dierlijk afvalvet van de destructor. Een andere ketel moet gaan draaien op snoeihout. Een dergelijke herkomst is een zegen".
Ook wees Gerard erop dat verschillende doelen, die men in populaire verhalen op één hoop gooit, niet persé dezelfde kant op werken. Bioethanol is goed om minder afhankelijk te worden van olie, helpt niet tegen de luchtvervuiling, en helpt alleen onder voorwaarden mee aan het klimaatbeleid. Vandaar dat besluiten in deze permanent getoetst moeten worden aan de laatste stand van de wetenschap. Dit was een verhaal waar men het algemeen wel mee eens kon zijn, behalve de VVD, die zich in Eindhoven steeds meer ontwikkelt tot tegenpartij en de LPF, die Nederland graag onder water ziet lopen.

Gerard betoogde ook, dat dit soort verhalen nogal eens uitloopt op mooie woorden, die stilvallen als het een beetje "au" doet. Om dit scherp te krijgen stelde hij voor om de maaltijd, die altijd in de pauze van de raadsvergadering verstrekt wordt, eens per drie maand geheel vegetarisch te doen zijn. De achterliggende gedachte is, dat de veestapel één van de grootste bronnen van methaan is, een krachtig broeikasgas. Meer nog dan auto’s, als je de Partij van de Dieren moet geloven. Eén maal per drie maand vegetarisch eten in het gemeentehuis, dat lijkt niet onmiddellijk noodlottig. Desalniettemin vond de gedachte bij de Raad weinig steun, ook al was de fractiediscipline even buiten werking gesteld. Er was wel steun bij het College. Wethouder van dienst, Van Merrienboer (PvdA), meldde dat het College al besloten had om, vanwege de voorbeeldwerking, de wekelijkse B&W-lunch op dinsdag vegetarisch te houden.

Bij dit punt veerde GroenLinks op. De partij had noch bij het agendapunt Eindhoven Airport, noch bij het duurzaamheidsbeleid ook maar één motie ingediend, maar hier moest worden ingegrepen. De SP diende principieel gecorrigeerd worden, want de hele gemeente moest vegetarisch. Daarop werd de tekst van de SP-motie gekopieerd en her en der aanpast. Gerard zei grootmoedig aan GroenLinks deze schending van het Auteursrecht niet in rekening te zullen brengen. De motie van GroenLinks haalde het dan ook niet.

Overigens kunnen geïnteresseerden zich voor elke raadsvergadering aanmelden als Gast van de Raad. Dan krijgen ze een VIP-behandeling met introductie en mogen ze mee-eten. Zij het niet vegetarisch.

Zie je wel, lees hier een artikel uit BN De Stem.

U bent hier