h

Hockeystadion voor Eindhoven?

18 januari 2008

Hockeystadion voor Eindhoven?

Juni 2005 heeft de Eindhovense gemeenteraad een motie aangenomen waarin gevraagd werd om een onderzoek naar de haalbaarheid van een hockeystadion in de gemeente. Dat stadion zou in Genneperparken moeten komen.

De eerste fase van dat onderzoek is uitgevoerd: de precieze locatie en ontwerp kunnen gepresenteerd worden. Het prijskaartje is in grote lijnen bekend, uiteraard afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden, bijvoorbeeld met betrekking tot de parkeermogelijkheden. Dinsdag 15 januari jl. werd het plan in de commissie Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur besproken, met de vraag of we verder moeten gaan met onderzoeken naar wat wel en wat niet kan.

De SP-fractie vindt stimuleren en faciliteren van hockey in Eindhoven prima. De voordelen, nut en noodzaak van sportbeoefening zijn voor iedereen duidelijk. Iets anders is of we daar een stadion voor nodig hebben. Breedtesport, dus sport voor iedereen, jong en oud, dient gestimuleerd te worden. De wachtlijsten van de hockeyclubs zijn lang, hockey wordt steeds populairder, een extra veld zal ongetwijfeld nodig zijn, maar een stadion?

Voor de realisatie van een stadion zien wij nog wat beren op de weg: Wie zal dat betalen? Momenteel worden de kosten voor de aanleg van het station en de extra infrastructuur begroot op 13 miljoen euro. Samenwerken met private partijen en andere overheden moet het broodnodige geld opleveren. De vraag is echter of er veel belangstelling is om mee te betalen. Commerciƫle functies zijn in Genneperparken in ieder geval niet toegestaan zodat het voor private partijen mogelijk minder aantrekkelijk wordt om hier geld in te stoppen.
Zijn er garanties dat het stadion optimaal gebruikt gaat worden? Wordt het een echte topsportlocatie? Staat topsport de breedtesport in de weg of juist niet? En wat kun je in het gebied verbeteren aan de infrastructuur zonder een duur stadion te bouwen?

De SP-fractie is nog lang niet overtuigd. Wij wachten het vervolg af.

U bent hier