Deelname Macquarie aan leidingennetwerk NRE minder zeker geworden
Deelname Macquarie aan leidingennetwerk NRE minder zeker geworden
Er is op deze plaats al eerder geschreven over de lotgevallen van het leidingennet van de NRE. Eerst zou de investeringsmaatschappij Macquarie European Infrastructure Fund (MEIF) daarin een minderheidsaandeel kopen van 49%. Het contract was al getekend.
Het wachten was op een goedkeuring uit Den Haag. Het politieke klimaat in Den Haag is ondertussen veranderd. Daardoor valt de toestemming tot de verkoop van een minderheidsaandeel vooralsnog niet meer te verwachten. MEIF wilde daarop de koop omzetten in een achtergestelde lening van 71 miljoen. Deze lening kan worden omgezet in een koop mocht een toekomstige regering daar wel voor zou voelen. Uiteraard moet de lening worden afbetaald en een rendement opbrengen dat kan oplopen tot 8%.
September jongstleden was alles al bijna in kannen en kruiken. De Colleges van de 12 gemeentes die samen eigenaar van de NRE zijn hadden al ingestemd. Kort daarna bleek echter dat de directeur van de NRE, Paul Dijkstra, verzwegen had dat de Dienst Toezicht Energie (DTe) zich uitermate kritisch over de Nederlandse leidingbedrijven, waaronder de NRE, had uitgelaten. De DTe is de instantie die toezicht uitoefent op de tarieven die leidingbedrijven hanteren. De bedrijven hadden jaren lang te hoge tarieven doorberekend aan haar klanten. Daarom legde de DTe forse kortingen op. Als gevolg daarvan kwam het financiële plaatje rond de lening er ineens heel anders uit te zien. Er is beroep aangetekend tegen de beslissing van de DTe, maar het kan nog wel even duren voor het resultaat daarvan bekend wordt. De gang van zaken leidde uiteindelijk tot het ontslag van Dijkstra die zichzelf ook anderszins steeds onmogelijker had gemaakt, maar ook tot uitstel van de transactie tot 31 december 2007.
Deze datum maakte een extra commissievergadering op 11 december nodig. Hoewel de vergadering besloten was bedoeld stond de uitkomst twee dagen later al in de krant. Het besluit zou met acht tot negen maanden worden uitgesteld, zodat alle partijen de nieuwe situatie eerst eens grondig konden verkennen.
Een raadsinformatiebrief van 18 december 2007 geeft het laatste nieuws. Dat is dat MEIF en de gezamenlijke gemeentes de Overeenkomst per 31/12/07 laten verlopen. Daarvoor in de plaats komt een wederzijdse intentieverklaring. Die intentie luidt dat ''bezien wordt of overeenstemming kan worden bereikt over de kaders waaronder de aandelentransactie en de lening alsnog verlengd zouden kunnen worden. In maart of april 2008 zou overeenstemming moeten zijn bereikt over de contouren, en in augustus of september zou er een definitieve uitspraak moeten komen''. Dit wettigt de conclusie dat de verkoop van 49% of de daarvoor in de plaats komende lening minder zeker zijn geworden. Een contract is inmiddels afgezwakt tot een intentie.
Voor de SP is dat goed nieuws. De SP was om principiële redenen altijd tegen elk besluit dat het overheidskarakter van de NRE aantastte, zowel tegen de verkoop van het leveringsdeel aan Eon als (nog sterker) de verkoop van het leidingbedrijf. In de vorige periode kreeg de SP met dit standpunt slechts steun van GroenLinks en de Stadspartij. Nu liggen de verhoudingen in de Raad ten aanzien van het nog niet afgewikkelde deel, het leidingennet, heel anders. De SP betreurt de gang van zaken dan ook absoluut niet en hoopt dat van uitstel afstel komt. Eindhoven heeft de lening van MEIF helemaal niet nodig en heeft meer belang bij structurele inkomsten dan bij een incidenteel schip met geld.
Wel steunt de SP 'haar' wethouder in diens wens deze geërfde kwestie netjes af te wikkelen. De verkoop van het leidingennet in de Haarlemmermeer is daarin een voor de SP bespreekbare optie. Eindhoven heeft dat leidingennetwerk indertijd samen met MEIF gekocht om de miljoenen uit het eerdere deel van de NRE-verkoop te beleggen. Een samenvoeging van OBRAgas (inmiddels ook een beleggingsobject van de gemeente Eindhoven) met de NRE tot een regionaal leidingbedrijf zou dan een logisch vervolg zijn. Het gaat hier echter vooralsnog slechts om een mogelijke oplossings-richting waarvan de realiteit moet blijken.
Reacties