h

SP Wil Aanpak Wachtlijsten Ergon

29 november 2007

SP Wil Aanpak Wachtlijsten Ergon

Een aantal werkzoekenden maakt weinig of geen kans op de reguliere arbeidsmarkt en is in de praktijk aangewezen op de sociale werkvoorziening zoals de Ergon. De SP is van mening dat inpassing van werkzoekenden in een reguliere baan is van zeer groot belang. De Ergon is daarbij onmisbaar. Voor de Ergon bestaan echter forse wachtlijsten. SP-woordvoerder Bernard Gerard: 'Wij zien honderden mensen op de wachtlijst, mensen die elders vaak geen kans maken op werk'. Deze 'Ergon-wachtlijstproblematiek' moet wordt aangepakt.

Op 3 oktober meldde het Eindhovens Dagblad juist dat de wachttijden van de Ergon afnamen. In het betreffende artikel spreekt Ergon-directeur Peter Quik van een trendbreuk 'nadat jarenlang sprake was van een uitdijende wachtlijst'. Op de wachtlijst zouden op dat moment nog 480 mensen staan. Mijnheer Quik is optimistisch over de toekomst. Zo verwacht hij dat dit jaar nog zo’n 150 tot 170 mensen van de wachtijst te kunnen halen. Komend jaar komt er meer rijksgeld beschikbaar als gevolg van de modernisering van de Wet Sociale Werkvoorziening. Met dit geld kunnen in 2008 enkele tientallen mensen extra aan de slag geholpen kunnen worden. Het is echter nog niet duidelijk of de Tweede en de Eerste Kamer de wet tijdig kunnen behandelen. Anders moet de wet een jaar worden uitgesteld. 'Een jaar kunnen we zelf overbruggen', aldus Quik voor het Eindhovens Dagblad.
Voorts hebben de gemeenten die deelnemen aan de Ergon hebben afgesproken om een deel van hun WWB-gelden (Wet Werk en Bijstand) in te zetten voor het plaatsen van werklozen die zijn geïndiceerd voor een plek bij de werkvoorziening.

De SP is minder optimistisch. Bernard Gerard: 'Het zou mooi zijn als het optimisme van Quik waar blijkt te zijn. De subsidie uit het WWB mag echter maar twee jaar duren. Na afloop van die twee jaar is er dus een probleem. Op dit moment lijkt er geen uitzicht te zijn op soepeler landelijke standpunten. Wanneer de (eerder genoemde, red) nieuwe wet ingaat, is ook onduidelijk'.

Samen met de convenantspartners diende de SP bij de begrotingsbehandeling 2008-2011 daarom een motie in waarin het College werd gevraagd of het 'mogelijk en verstandig is om met structureel gemeentegeld de wachtlijstenproblematiek van de Ergon-bedrijven aan te pakken. De motie is nadrukkelijk als onderzoeksmotie geformuleerd, alleen al omdat wij zelf, als SP, ook nog niet zo goed weten of dit idee haalbaar en wenselijk is'. Mocht dit mogelijk blijken zou de SP willen weten welke baten zouden voortvloeien uit welke kosten en in welke mate deze kosten extern gelegd kunnen worden. 'De motie vraagt een onderzoek, aan te leveren kort voor de Voorjaarsnota', aldus Gerard. 'Hopelijk is de onzekerheid dan voorbij'. De motie werd met een grote raadmeerderheid aangenomen.

Rob de Kruif

U bent hier