h

SP-wens bij kringloopaanbesteding ingewilligd

4 november 2007

SP-wens bij kringloopaanbesteding ingewilligd

Uiteindelijk is bij de aanbesteding van kringloopgoederen precies gebeurd wat de SP voorgesteld had, namelijk een voortijdige ontbinding van het contract met de onderneming Kringlooplijn Eindhoven. Dat contract kwam tot stand door geblunder in de vorige raadsperiode, waarvoor ex-wethouder Kuppens (GroenLinks) en de veel te eigenmachtig opererende Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (DSOB) verantwoordelijk waren.
Dat geblunder werd weer voorafgegaan door een overdreven vertrouwen in het nut van aanbestedingen.

Het gevolg was dat de markt voor tweedehands goederen en voor hergebruik in aanmerking komend grof afval volledig uit zijn voegen raakte. Toen de oude inzamelaar, ’t Goed, tegen de verwachting in na het verlies van haar gemeentecontract aan Kringlooplijn niet wegging en zich zelfs redelijk handhaafde, was de volledige markt in deze sector anderhalf tot twee keer afgedekt met inzamelcapaciteit.

Dat benadeelde iedereen: de consument, want die bleef, meer dan vroeger, met onverkoopbare troep zitten; de ideële inzamelaars (Bialystok en Emmaus); de tweedehandswinkels en antiquariaten e.d. die geen droog brood meer konden verdienen; ’t Goed, die een flinke (zij het niet dodelijke) omzetdaling moest slikken; en het nieuwe bedrijf Kringlooplijn zelf, een klein bedrijf dat zich in ongunstige omstandigheden verslikte in een te grote opdracht.

Wethouder van Merrienboer, verantwoordelijk voor onder andere milieu en afvalstoffenbeleid, heeft uiteindelijk de stekker er, voor wat betreft de kringloopinzameling, uitgetrokken. De textielinzameling mag doorgaan tot en met eind november 2010. Daarnaast ontvangt Kringlooplijn met ingang van 1 januari 2008 geen vergoeding meer van de gemeente Eindhoven. Het Eindhovens Dagblad beweert dat Kringlooplijn een afkoopsom heeft gekregen. In het officiële persbericht van de gemeente is dat niet terug te vinden. In beginsel zou een afkoopsom voor de SP bespreekbaar zijn, omdat de gemeente zaken voorgespiegeld heeft die men niet kon waarmaken. De fout ligt niet alleen bij Kringlooplijn.

De SP wil samen met de Stadspartij vervolgvragen stellen om op de hoogte gebracht te worden van de precieze beëindigingsovereenkomst, hoe het College denkt om te gaan met de sociale en milieuhygiënische nalatenschap van de situatie (bijvoorbeeld overname personeel, gesubsidieerde arbeid, scheidingsrendement en hoeveelheden afval), en of het College voor de gemeente een rol ziet als subsidieverstrekker bijvoorbeeld door aan alle inzamelaars de stortkosten op de RAZOB te vergoeden.

U bent hier