h

SP pleit voor stadsecoloog

13 november 2007

SP pleit voor stadsecoloog

Bij de begrotingsbehandeling, vorige week, heeft SP-woordvoerder Bernard Gerard gepleit voor de benoeming van een stadsecoloog in onze stad. Eigenlijk een soort terugkeer naar zijn jeugd, toen B.Gerard een enthousiast amateur-botanicus was.

Eigenlijk zou het om een herbenoeming gaan, want tot voor een paar jaar geleden zat er een ambtenaar op dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (Dienst SOB) die dat werk in praktijk deed, maar die is met pensioen gegaan en niet vervangen. Nu wordt er alleen aan de natuur gewerkt langs de Dommel, in de buitengebieden en bij incidentele projecten.

Een stadsecoloog gaat over de stadsnatuur. Een paar voorbeelden:

  • zet op elke hectare vijf gierzwaluwen uit en Eindhoven is verlost van wespenplagen. Die beesten (het zijn prachtige vliegers) vreten namelijk 200 tot 400 flinke insecten per dag, en ze vragen alleen maar om nestgelegenheid,
  • een paar extra slechtvalkpaartjes en de duivenoverlast blijft binnen de perken, ondanks Arnold Kox,
  • repareer kademuren en delen van oude gebouwen met speciale mortel. Er gaan dan allerlei interessante planten opgroeien,
  • breng wilde planten en stinzeplanten in de stad in kaart,
  • kijk of je de middenberm van bijvoorbeeld de Kennedylaan niet kunt inrichten als ecologisch verbindingslint. Maar ook om fouten te vermijden. Bedoeling is dat er op de lange termijn ecologische verbindingszones door de stad gaan lopen. Daartoe is bij de renovatie van een deel van Lakerlopen een nette groenstrook aangelegd. Bij het volgende deel ook, alleen stond die haaks op de eerste. Dat schiet als kikker niet echt op. En bijna had men bij de bouw van Spilcentrum De Bogen het Beukenlaantje in het Wasven gemold. Dat kan allemaal gebeuren omdat er geen eindtoezicht is op dit soort kwesties.

Het zou maar hooguit een halve voltijdsarbeidskracht kosten, en misschien zelfs dat niet als er binnen de Dienst SOB geschoven kon worden. De Dienst zelf zag het plan wel zitten, evenals het Trefpunt Groen Eindhoven. Beide hadden nog andere, hier niet genoemde, voorbeelden.

Helaas lukte het niet. Althans, nu nog niet. Bij de Voorjaarsnota komt het Groenbeleidsplan aan de orde omdat het een van de zaken is, waar in 2009 nieuw geld bij moet. De wethouder, maar bijvoorbeeld ook GroenLinks die nu niet meedeed, vonden dit een uitvoeringsdiscussie in het Groenbeleidsplan.

Zie ook: Motie Stadsecoloog (pdf file)

Voor meer informatie, lees ook de integrale tekst van de algemene beschouwingen eerste en tweede termijn:
Algemene Beschouwingen eerste termijn
Algemene Beschouwingen tweede termijn

U bent hier