h

PvdA doet maatschappelijke verkenning naar stageplaatsen ROC’s

19 november 2007

PvdA doet maatschappelijke verkenning naar stageplaatsen ROC’s

In de brochure “Stagetekort? Stagetekort!”heeft de PvdA een aardige verkenning uitgevoerd naar vraag en aanbod aan stageplaatsen voor MBO-studenten (kies hier (pdf file) voor de volledige brochure).

De (zeer informatieve) brochure is tot stand gekomen op basis van gesprekken met instanties (o.a. CWI, Taskforce Jeugdwerkloosheid, diverse ROC-onderdelen, Vitalis, gemeente) en een enquête op het plein onder ROC-studenten.

De problematiek kent nogal wat uiteenlopende kanten.

De gesprekken:

  • Uit de gesprekken met instanties blijkt dat de vraag-aanbod verhouding afhangt van de branche. In bijv. de sector Bouw en Techniek is een nijpend tekort aan stagiaires. In sectoren als ICT, Economie en administratie, Uiterlijke verzorging en Sport en welzijn en verzorgende beroepen op niveau 1 en 2 zijn er teveel stagiaires. In de richtingen zorg, metaal, horeca, brood en banket, laboratorium-onderwijs en meubelmakers bestaan genoeg stageplaatsen. De slechte beeldvorming van bijv. Techniek is hier mede debet aan
  • Het probleem is het grootst aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Vraag en aanbod sluiten daar niet op elkaar aan
  • Teveel leerlingen willen te vroeg geld gaan verdienen, Ze gaan bijv. bij een uitzendbureau werken en voor een baas, nog voor ze hun diploma gehaald hebben (dat heet “groenpluk”). Op korte termijn is dat leuk, op lange termijn hebben ze geen startkwalificatie
  • Er zit een discriminatiekant aan het probleem
  • De structuurwijzigingen binnen het MBO van de afgelopen jaren hebben voor onrust gezorgd in de sector en zeer belemmerend gewerkt
  • Er is geen centrale regie met doorzettingsmacht.

De enquête:

  • Bijna de helft van de studenten is niet tevreden over de begeleiding die het ROC biedt voor en tijdens de stage
  • Studenten zijn wel tevreden die het bedrijfsleven biedt op de werkplek
  • Studenten zijn vaak niet tevreden over de taken die men krijgt tijdens de stage. Ze sluiten niet aan bij wensen en vaardigheden.

De brochure concludeert dat er veel goede bedoelingen zijn, maar te weinig goede organisatie. Er is met name te weinig regie en samenwerking. Er moet op lokaal niveau dus een regiefunctie komen die (anders dan nu) ook feitelijk wat te vertellen heeft. Er moet een koppeling komen met het gemeentelijke jeugdbeleid en economisch beleid.
Landelijk zouden ROC’s financieel geprikkeld moeten worden om kwaliteit af te leveren in plaats van kwantiteit.

Tenslotte zou de gemeente Eindhoven meer stageplaatsen moeten aanbieden op niveau 1 en 2 van het MBO. Daartoe diende de PvdA in de vergadering van 30 okt. 2007 een actuele motie in, die door SP-wethouder Don verwelkomd werd en daarna unaniem werd aangenomen.

Lees ook:
"target=new>Maatschappelijke verkenning stageplaatsen

U bent hier