h

Logopedie en GGD

11 november 2007

Logopedie en GGD

Op 1 januari 2008 gaat de GGD Eindhoven fuseren met de GGD Zuidoost Brabant. Een van de gevolgen is dat het screenen van basisschoolkinderen door logopedisten overgenomen zal worden door doktersassistenten.

De SP vreest dat bij die werkwijze spraakproblemen wellicht niet op tijd gesignaleerd zullen worden. Raadslid Bianca van Kaathoven stelde hierover vragen aan het college.

Belangrijkste conclusie uit de antwoorden: de kwaliteit wordt gegarandeerd, kinderen worden op deugdelijke wijze gescreend, bij twijfel wordt altijd doorverwezen. Voordeel is dat er meer aandacht kan worden geschonken aan risicokinderen.
Er blijven dan ook meerdere logopedisten actief, zij bewaken de kwaliteit. De GGD heeft bovendien aangegeven dat de mogelijkheid blijft bestaan om bij alle kinderen op een basisschool in groep 2 een logopedisch onderzoek uit te laten voeren. Dit wordt dan vastgelegd in de vorm van een contracttaak van de gemeente Eindhoven.

Voor de SP staat het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen voorop.

Het is belangrijk dat er goed gecontroleerd wordt of de screening naar wens verloopt en er geen kinderen door de mazen van het net glippen. De SP heeft dit ook meegegeven aan wethouder Don en zal de ontwikkelingen binnen dit onderwerp goed blijven volgen.

Zie ook: Raadsvragen van het raadslid mevrouw B. van Kaathoven over de invulling van de functie van logopedie binnen de fusie van de GGD (pdf file)

U bent hier