h

Bernard Gerard draagt fractievoorzitterschap SP over aan Ans Heesterbeek

9 november 2007

Bernard Gerard draagt fractievoorzitterschap SP over aan Ans Heesterbeek

SP-fractievoorzitter Bernard Gerard gaat het voorzitterschap van de Eindhovense SP-fractie overdragen aan Ans Heesterbeek. Ans loopt al een tijdje mee in de diverse taken die bij deze functie horen en dat gaat goed.

Hierbij het verhaal waarmee Bernard dit besluit na afloop van de begrotingsbehandeling in de Raad, woensdag 7 november jongstleden, aankondigde.

Geacht College, geachte Raad, geachte andere aanwezigen,

Ik wil graag nog enkele minuten van uw tijd gebruik maken voor een persoonlijke verklaring. Ik heb namelijk besloten, in nauw overleg met mijn fractie en mijn politieke vereniging, om met ingang van 1 december 2007 af te treden als fractievoorzitter ten gunste van mevrouw Heesterbeek.

Het initiatief tot deze stap komt van mijzelf. Ik ben, onlangs 60 jaar geworden. Ik ben al enkele jaren bezig om taken over te dragen, zowel binnen als buiten deze Raad. Het politieke werk van de SP in Eindhoven wordt door steeds meer mensen gedragen, en dat gebeurt door de bank genomen steeds beter. Ik functioneer sinds 1990 als fractievoorzitter en ik vind het goed, voorzitter, als iemand anders dat overneemt. Wij verwachten als SP dat mevrouw Heesterbeek dat goed zal doen.

Voor de duidelijkheid: ik blijf gewoon raadslid. Ook moet ik degenen, die anders hopen, teleurstellen: het is zeer wel mogelijk dat ik in een volgende periode weer in deze Raad zit. Eigenlijk had ik gedacht mijn 40 dienstjaren in deze Raad vol te maken. Dit ter geruststelling van de heer van Bussel.

Tot verdere geruststelling: de vrijgekomen tijd zal grotendeels op andere politieke manieren gevuld worden: meer research, meer werk in de voorsteden, meer scholingsactiviteiten, en meer landelijk werk.

Ik verwacht dat er de eerste paar maanden geen grote veranderingen optreden. Daarna trouwens ook niet. De overdracht zal geleidelijk verlopen. Wel verwacht ik af en toe nog wel eens een fout te maken tegen mijn nieuwe rol. Ik hoop dat men mij dat kan vergeven.

Ik hoop op uw begrip.
Uiteraard blijft de SP aanspreekbaar op alle gemaakte afspraken.

De verklaring werd goed, maar met enige verrassing ontvangen. Bernard had al enkele maanden geleden de coalitiepartners op de hoogte gebracht van zijn voornemen tot overdracht na de begrotingsbehandeling, maar desalniettemin was het een goed bewaard geheim gebleven.

U bent hier