h

Protest tegen verlenging Nederlandse militaire missie

20 oktober 2007

Protest tegen verlenging Nederlandse militaire missie

Uit protest tegen een mogelijke verlenging van de Nederlandse militaire missie in Afganistan hebben vrijdagavond, 19 oktober, enkele tientallen mensen een fakkelwake gehouden op het plein voor de Catharinakerk in Eindhoven. De fakkelwake werd georganiseerd door de SP, Groen Links en het Eindhovense Vredesburo.

De wake werd gehouden in verband met de naderende beslissing van de Tweede Kamer om wel of niet in Afghanistan te blijven met een militaire missie. De Eindhovense organisaties onderschrijven het standpunt dat het van belang is om de Afghaanse bevolking te ondersteunen maar vinden dat de gekozen militaire weg heilloos en contraproductief is.

een gezellige opkomst

Klokslag acht werd de eerst fakkel aangestoken. Met een fakkel in de ene hand en een kopje koffie of thee in de andere hand discussieerden de demonstranten onderling en met voorbijgangers over de militaire missie. Handtekeningen werden gezet onder de petitie tegen de verlenging van de missie en wisselden diverse exemplaren van de actiekrant van het comité 'Troepen Terug uit Afghanistan' van eigenaar.

aansteken van de fakkels

Eén van de volgende mijlpalen in de beslissingvorming rond verlenging de missie is NAVO-top in het Nederlandse Noordwijk. Hier komen op 24 en 25 oktober de ministers van defensie van de 26 NAVO-landen. Hoewel de NAVO spreekt van een 'informele vergadering' wordt aangenomen dat de escalerende oorlog in Afghanistan het belangrijkste agendapunt vormt. Coalitie Stop de Oorlog’’, SP, GroenLinks en Platform tegen de Nieuwe Oorlog’’ grijpen deze NAVO-top aan voor een demonstratie op donderdag 25 oktober om 12.00 uur op het Palaceplein.

de wake

Rob de Kruif

U bent hier