h

Alcohol en jongeren

7 oktober 2007

Alcohol en jongeren

Op 3 oktober bezocht ik de themabijeenkomst ‘Alcohol en jongeren’, georganiseerd door de projectgroep van het SRE. Het was een boeiende avond, dat wel, maar blij werd ik er niet.

Dat alcoholgebruik onder jongeren een probleem is, dat wisten we al, dat problemen opgelost moeten worden is duidelijk, maar hoe dat zou moeten bij dit probleem, dat ligt wat ingewikkeld. De SRE-gemeenten zijn daarom het project ‘Alcohol en jongeren’ gestart en de projectgroep belegde een informatieavond.
De verschillende sprekers presenteerden erg veel feiten, ik noem er een paar. Wist u dat meer dan 50% van de 14-jarige jongeren regelmatig alcoholische dranken nuttigt? Wist u dat alcohol extra schadelijk is voor jonge hersenen, dat snel veel alcohol drinken tot alcoholvergiftiging kan leiden, dat acute opname op de Intensive Care dan nodig is, dat steeds meer meisjes zich zo’n vergiftiging drinken? En wist u dat wetenschappelijk is vastgesteld dat jongeren niet in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen, dus dat je je kunt afvragen of ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen drinkgedrag wel aankunnen? Wist u dat binge-drinken gevaarlijker is dan gelijkmatig drinken? Weet u eigenlijk wel wat binge-drinken is? Binge-drinken betekent meer dan zes glazen achter elkaar in een snel tempo nuttigen.

stratumseind Eindhoven

Het SRE-project zet in op de omgeving van de jeugdige drinker, op de volwassenen. Men wil de beschikbaarheid van alcohol beperken en niet met lapmiddelen werken, maar met voorstellen tot structurele veranderingen komen.
Duidelijk is dat effectief beleid op landelijk niveau vrijwel niet mogelijk is, vooral de gemeentes zullen creatief moeten nadenken over oplossingen. Een uitdaging voor Eindhoven. Daar kunnen ouders overigens op stap op het Stratumseind, samen met een raadslid, leerzaam en informatief, aanmelden kan op www.eindhoven.nl.
O ja, weet u welke regio bij de drie meest alcoholische van Nederland hoort….?
Meer informatie op www.sre.nl/alcoholenjongeren

Ans Heesterbeek

U bent hier