h

SP actie terugkeer lijn 5 lijkt gunstig uit te pakken

29 augustus 2007

SP actie terugkeer lijn 5 lijkt gunstig uit te pakken

Najaar 2005 voerde de Socialistische partij actie tegen het stopzetten van de busverbinding Winkelcentrum Woensel/ Nuenen en het verdwijnen van drie bushaltes in de directe omgeving van twee verzorgingshuizen. Hierdoor werden vele ouderen gedupeerd en moesten zij een aanmerkelijk grotere afstand afleggen naar de eerstvolgende bushalte, dan dat zij aankunnen. De buurt protesteerde en er werden maar liefst 600 handtekeningen opgehaald, die op 31 oktober aan de gemeenteraad werden aangeboden.

Ook mensen uit Nuenen die anders kwamen winkelen op het Winkelcentrum bleven weg en om die reden ondersteunde ook de winkeliersvereniging deze actie.

Tijdens de Raadsvergadering van 31 oktober 2006 kwam de SP met een motie om de lijn zo snel mogelijk weer te herstellen en deze motie werd door bijna alle partijen ondersteund en aangenomen.

Het terugbrengen van de lijn 5 is nog niet zo’n eenvoudige zaak omdat de gemeente Eindhoven formeel slechts de wens in kan brengen tot herinvoering bij het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) Daar berust het gezag over het Openbaar vervoer en niet bij de Gemeente.

Er gloort echter licht aan de horizon omdat de Eindhovense wethouder van Verkeer Merriënboer (PvdA) ook portefeuillehouder is in de SRE en Eindhoven dientengevolge een belangrijke plaats inneemt in deze organisatie.

Het verzoek tot herinvoering is nu meegenomen in de procedure waarmee de aanbesteding van het openbaar vervoer in Zuidoost-Brabant voorbereid wordt. Deze aanbesteding wordt op 1 januari 2009 van kracht.

Het huidig College van B&W (PvdA, CDA, SP) heeft een ambitieus openbaar vervoersplan opgesteld en daar past het opnieuw instellen van de lijn Nuenen/Woensels Winkelcentrum omdat het de positie van het winkelcentrum zal versterken en ook omdat er plannen zijn om in Nuenen- West een grote nieuwe woonwijk te realiseren.

Als we af mogen gaan op de uitspraken van Wethouder Merriënboer in de voorlichtingsavond in Queen Bee door hem gedaan op 15 augustus jongst leden lijkt de boodschap gunstig, maar er is pas sprake van zekerheid als de lijn in de uiteindelijke aanbesteding zit. Die zekerheid, hebben we pas in januari 2009.
We is het denkbaar dat er voor het jaar 2008 een tijdelijke oplossing komt.

Ook het SP-initiatief (op verzoek van een ouderenorganisatie) om tot een betere bereikbaarheid per bus naar het crematorium aan de Antonie Fokkerlaan te komen, lijkt positief uit te pakken.

Vol verwachting klopt ons hart.

Willemieke Arts en Mieke Batenburg

(initiatiefnemers van de SP-actie)

U bent hier