h

SP wil meer bekendheid aan haar Fontys/ROC – website geven

4 juni 2007

SP wil meer bekendheid aan haar Fontys/ROC – website geven

Sinds februari jl heeft de SP een website in de lucht die aandacht schenkt aan ervaringen met de Fontys en het Eindhovens ROC. Na ruim drie maand in relatieve stilte geëxperimenteerd te hebben, is het tijd voor de eerste indrukken. Daarnaast gaat de SP meer bekendheid aan de site geven.

Na het grote onderwijsdebat, dat de SP op 1 februari 2007 organiseerde, kondigde de SP aan dat er een website in de lucht zou komen waarop geïnteresseerden hun mening zouden kunnen geven over onderwijs, organisatie en andere aspecten van Fontys en ROC. Dit n.a.v. binnengekomen klachten. Het daaropvolgende SP-initiatief viel samen met de landelijke beroering over het onderwijs aan HBO- en MBO-instellingen.

De SP heeft woord gehouden en dat werd www.meningoverfontysroc.nl. De site brengt een selectie uit het nieuws over het HBO en MBO in het algemeen, en over Fontys en Eindhovens ROC in het bijzonder. Verder kunnen geïnteresseerden een reactie over Fontys en ROC invoeren. Elk verhaal, dat terzake doet en in fatsoenlijke taal geschreven is, wordt geplaatst, zowel gunstige als ongunstige reacties.
De reacties worden ingedeeld in categorieën: (ex)studenten, (ex)docenten, onderwijsondersteunend personeel, ouders en andere belanghebbenden, en bestuurders.

De SP heeft nu ruim drie maand in relatieve stilte met de site geëxperimenteerd. In die tijd zijn er 28 reacties binnengekomen van studenten, 5 van docenten, en 5 van ouders en andere belangstellenden. Daarnaast hebben er enkele gesprekken plaatsgevonden, die niet tot een geschreven reactie geleid hebben. Dat is genoeg om enkele globale indrukken te kunnen geven.

  • De reacties zijn over het algemeen kritisch tot zeer kritisch
  • Binnen de Fontys bestaan zeer grote verschillen tussen afzonderlijke instituten in de kwaliteit van de organisatie, de didactiek, het in theorie en in praktijk gegeven aantal lessen, praktika, etc, en de organisatie van de toetsing
  • Algemeen vindt men de Fontys te groot om nog goed bestuurbaar te kunnen zijn
  • De Fontys-structuur met afzonderlijke instituten onder een centrale "koepel" leidt zowel tot kansen als bedreigingen
  • De onderwijskundige aansturing bij de Fontys vanuit de "koepel" (bijv. de Biloba-structuur en het competentiegerichte onderwijs) is teveel top - down en houdt onvoldoende rekening met de sterk uiteenlopende situaties binnen de instituten. Docenten voelen zich onvoldoende erkend als partner
  • Er bestaat weinig enthousiasme voor de electronische leeromgeving bij Fontys
  • Tot nu toe is bij Fontys niets gebleken van niet-bestaande studenten, spookvakken etc
  • Bij de Fontys lijkt zich een lichte beweging ten goede af te tekenen
  • Over het ROC bestaan dezelfde klachten zoals die elders in den lande over het MBO gehoord worden, mogelijk in lichtere mate.

De Eindhovense SP vindt het onderwerp nog steeds van groot belang en is van plan de twee onderwijs-instellingen fatsoenlijk, maar kritisch te blijven volgen. Dit op een grotere schaal dan in de eerste experimen-tele periode. Er komt een campagne om de bekendheid van de site te vergroten.

Geïnteresseerden kunnen zelf een verhaal op de site invoeren. Ze kunnen er ook voor kiezen om zich te laten interviewen door een van de SP - medewerkers. In alle gevallen wordt de informatie volstrekt vertrouwelijk behandeld.

Nadere inlichtingen bij B.Gerard, 040-2454879, b.gerard@kpnplanet.nl, of op de site zelf.

U bent hier