h

Horeca en sluitingstijden

14 juni 2007

Horeca en sluitingstijden

Op 12 juni deed de raad een uitspraak over de sluitingstijd van de horeca. Ruim twee jaar geleden werd dit moment in de weekenden voor de cafetaria’s en andere eetgelegenheden vervroegd van vijf uur naar drie uur. Een sprong van twee uur, waarmee deze ‘droge horeca’ opeens een uur eerder sloot dan de ‘natte horeca’. Argument was toen de veiligheid op straat, de politie dacht deze zo beter te kunnen handhaven of in ieder geval beter in de hand houden. Helaas is dat anders uitgepakt, de geweldsuitingen zijn niet verminderd. Nu wilde men, op verzoek van veel betrokkenen, de sluitingstijden gelijk gaan trekken, allemaal om vier uur sluiten.

Wetend dat er in het najaar een evaluatie van het Horecabeleidsplan gaat komen, heeft de SP ingestemd. Die evaluatie zijn wij echter als een mooie gelegenheid om de Eindhovense horeca vanuit economisch oogpunt door te laten lichten door een onafhankelijk instituut, een motie met dat onderwerp kreeg brede steun in de raad. De motie is ingegeven door de gedachte dat de Eindhovense horeca niet overal even gezond is, dat er ondernemers zijn die het hoofd maar net boven water kunnen houden, die door contracten met handen en voeten gebonden zijn en wel mee moeten gaan in één gedragslijn van late sluitingstijden, in een monocultuur van meer van hetzelfde. Ze hebben niet de mogelijkheden, want niet de financiële ruimte om hun eigen route te kiezen. Misschien heeft Eindhoven te veel horeca, misschien heeft Eindhoven te veel grote exploitanten die bezig zijn een monopolypositie te verwerven, of die dat al gedaan hebben. Misschien moet Eindhoven eens kritisch kijken naar de inhoud van de exploitatievergunningen en naar een mogelijke aanscherping van de verordeningen.

Daarnaast willen wij aspecten rond jeugd, alcohol, verslaving en gezondheid meenemen in de evaluatie. Om het geheel compleet te maken wordt er ook een raadswerkgroep ingesteld die een en ander kritisch gaat volgen en sturen.

In het najaar zal dit alles niet afgerond zijn, dat is geen probleem. Een grote stad als Eindhoven verdient een degelijk integraal plan over horeca en alles wat daarmee te maken heeft en dat mag tijd kosten.

U bent hier