h

Megaproces tegen huisbezoek

27 april 2007

Megaproces tegen huisbezoek

Advocaat Peter Kuijper wil met duizenden of zelfs tienduizenden mensen schadevergoedingen gaan eisen omdat uitkeringsinstanties ten onrechte hun huis hebben doorzocht. Onlangs bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat zulke controles alleen mogen worden opgelegd op basis van een concrete verdenking.

Kuijper werft momenteel deelnemers. Er wordt een eenmalige bijdrage van 50 euro gevraagd, waarvoor een vergoeding uit de bijzondere bijstand kan worden aangevraagd. Belangstellenden kunnen zich melden bij zijn kantoor.

ADVOCATENKANTOOR R.P.KUIJPER
Vondelstraat 11-E
1054 GC AMSTERDAM
020-6169731
www.kuijperadvocaten.nl

Ook kan men zich aanmelden via de landelijke cliëntenraad Fnv
Oranjestraat 4
2514 JB Den haag
070-7890770
www.fnv.nl/defnv/Adressen/

Of via de ANBO-gewest Noord-Brabant
Postadres: Postbus 90114
5000 LA Tilburg
Bezoekadres: Statenlaan 4
5042 RX Tilburg
telefoon: (013) 581 06 03

Eerder voerde Kuijper al collectieve zaken namens bijstandsontvangers en ontvangers van een AOW-uitkering. De tweede zaak won hij. Ook heeft hij de zaken aanhangig gemaakt waarover de CRvB zich onlangs uitsprak.

Of de Amsterdamse sociale dienst na de uitspraak van de CRvB het beleid gaat aanpassen, is nog onduidelijk. Tegen Mug zei wethouder Hennah Buyne: “Ik ben juist heel in mijn nopjes met de uitspraak. De rechter zegt dat huisbezoeken mogen”.

Volgens Kuijper trekken gemeenten zich te weinig aan van de rechten van uitkeringsontvangers. Hij wil daarom schadevergoedingen gaan eisen om te zorgen dat het niet langer financieel aantrekkelijk is voor gemeenten om onterechte huisbezoeken af te leggen.

Als dit op grote schaal zou gebeuren, zou het bedrag aan schadevergoedingen in Amsterdam volgens hem kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Kuijper wil onterecht niet-verstrekte uitkeringen gaan vorderen en daarnaast smartegeld, onder meer voor de stress die de huisbezoeken met zich meebrengen en voor het feit dat mensen hierdoor zijn aangetast in hun goede naam, ook bij potentiële werkgevers.

Nieuw is dat de advocaat ook punitieve schadevergoeding wil eisen. Het gaat dan om een schadevergoeding die aan de uitkeringsinstantie als straf wordt opgelegd, waarbij Kuijper denkt aan een bedrag van 500 euro per persoon.

Volgens de advocaat is in Nederland nog nooit een punitieve schadevergoeding opgelegd, maar wel in andere Europese landen zoals Engeland en Griekenland. Voor de werving van cliënten wil hij samenwerken met belangenorganisaties.

Vorig jaar bepaalde de ombudsman dat de manier waarop de Amsterdamse sociale dienst huisbezoeken uitvoert ‘niet fatsoenlijk’ is. Veel klanten ervaren het gedrag van controleurs als vernederend en intimiderend.

U bent hier