h

Gratis openbaar vervoer in Eindhoven.

11 maart 2007

Gratis openbaar vervoer in Eindhoven.

Op 1 maart 2007 is er in Eindhoven een proef van twee jaar gestart met gratis openbaar vervoer voor 65 plussers en kinderen tot twaalf jaar. Deze proef speelt in op de wens van de gemeente Eindhoven om (in het kader van de WMO) mogelijkheden te scheppen tot een langer en zelfstandiger leven van ouderen.

Om de ouderen uit hun isolement te halen door een beter en betaalbaar Openbaar Vervoer………..
En een tegemoetkoming aan gezinnen met kleine kinderen.
Een eerste begin, al is de wens van de SP dat gratis openbaar vervoer voor iedereen straks haalbaar zal zijn nog niet geheel verwezenlijkt. De proef zal uitwijzen of dat haalbaar is.

De burgers reageerden enthousiast op het loffelijk streven van de Gemeente, en maakten massaal gebruik van deze unieke kans om zich weer in het sociale leven te begeven en eerder eens naar de (klein) kinderen te gaan. Niets mis mee, zul je dus zeggen, maar na een week blijkt dat er nog al wat haken en ogen te kleven aan de uitvoering van het plan.

Als woordvoerder van de SP voor kleine mobiliteit, bereikten mij klachten van mensen die vol goede moed op pad waren gegaan maar uiteindelijk lichtelijk bedrogen uitkwamen.
Wat bleek? Alleen de stadsbussen (Hermes) waren onderdeel van de proef, dus gratis, terwijl er delen in de stad zijn die alleen maar met de regionale lijnen bereikt kunnen worden die dus niet mee participeren in deze regeling. Bij deze lijnen moesten de mensen …..gewoon…betalen.

Met deze klachten heb ik de gemeente geconfronteerd en, ondersteund door vragen van het CDA in de gemeenteraad van 6 maart j.l heeft wethouder Merrienboer toegezegd dat de hele Regio moet kunnen meedoen aan het experiment en heeft hij een verzoek hiertoe bij het Provinciaal bestuur ingediend.

’Als we het experiment kunnen opschalen en de hele regio gaat meedoen, vervalt het probleem,’ aldus wethouder van Merriënboer.

Bij de officiële start van de Eindhovense proef met gratis openbaar vervoer, opperde de wethouder de mogelijkheid om de bus tussen eindhoven en Valkenswaard óók gratis te maken. Een loffelijk streven waar wij, als SP, in Eindhoven ons steentje aan hebben / en zullen bijgedragen.

Opgetekend door: Mieke Batenburg
Woordvoerder Kleine Mobiliteit

U bent hier