h

SP Wethouder Don opent consultatiebureau voor ouderen

6 februari 2007

SP Wethouder Don opent consultatiebureau voor ouderen

SP Wethouder Don opende donderdag 25 januari onder toezicht van de genodigden, het consultatiebureau voor Ouderen in zorgcentrum Brunswijck in Eindhoven. Dit geschiedde door middel van het doorknippen van een lint. Met het consultatiebureau voor ouderen is Eindhoven weer een voorziening rijker geworden die er op is gericht, ouderen gezond en zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Een extra voorziening, waar 55 plussers terecht kunnen met hun vragen. Sinds begin dit jaar houden twee verpleegkundigen in Brunswijck spreekuur om mensen langer gezond zelfstandig te laten wonen door ze actief en gezond te houden

In het gehele land zijn er al een 16 van deze projecten in werking en het is de bedoeling dat er meer van dergelijke voorzieningen in het gehele land voor ouderen ontstaan. De gemeente Eindhoven gaat de belanghebbenden zelf aanschrijven, om te wijzen op deze nieuwe voorziening voor ouderen.

Het gaat hier om een proef van twee jaar voor 55-plussers uit vijf wijken. Te weten; Jagershoef, ’t Hool, Vlokhoven, Rapenland en Generalenbuurt. In dit project, dat voorlopig voor twee jaar gaat draaien, werken GGD Eindhoven, GgzE, Zuidzorg en zorgcentrum Brunswijck samen. Op het Consultatiebureau voor ouderen wordt de gezondheidstoestand van ouderen preventief onderzocht. Niet in een bevolkingsonderzoek waarbij iedere oudere aan de beurt komt, maar op basis van persoonlijke aanmelding.

Het consultatiebureaus voor ouderen is ontstaan naar het voorbeeld van het consultatiebureau voor zuigelingen en kleuters. Bij ouderen wordt (op eigen verzoek) leeftijdsgericht preventief onderzoek gedaan. Het consultatiebureau is niet bedoeld voor gezondheidsklachten. Daarvoor wordt men doorverwezen naar de huisarts of de specialist. Wél kunnen bezoekers een beperkt medisch onderzoek ondergaan, zoals; bloeddruk opmeten, cholesterol controleren en kan men er met alle vragen die betrekking hebben op het ouder worden terecht.

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen boven de vijftig ongezonder leven dan tien jaar geleden. Ze drinken meer, bewegen minder en zijn te zwaar. Bovendien zijn vrouwen meer gaan roken. Vijftigplussers hebben door hun ongezonde leefstijl een grotere kans op levensbedreigende ziektes als kanker, diabetes en hartkwalen. Vaak blijken ouderen zich niet bewust van de gezondheidsrisico's. Door regelmatige gezondheidscontroles en adviezen over een gezonde leefstijl kunnen gezondheidsproblemen bij ouderen voorkomen worden.

Naast een lichamelijke controle kunnen klanten ook psychische problemen bespreken, maar ook praktische informatie krijgen over aanpassingen van huizen of activiteiten in de buurt. In Nederland zijn ongeveer tien andere bureaus waaronder in Oosterhout en Dongen..

Opgeschreven door Mieke Batenburg

U bent hier