h

SP brengt time out - huis voor Eindhovense kinderen dichterbij

16 november 2006

SP brengt time out - huis voor Eindhovense kinderen dichterbij

Een van de verworvenheden bij de Eindhovense begrotingsbehandeling was het time out – huis.

Wat een time out – huis is kan het beste uitgelegd worden aan de hand van het concrete plan, dat onlangs ingediend is, en dat de basis was van de SP-motie. Dat plan, de “Kinderherberg”, komt van de gelijknamige stichting. Mogelijk zijn er meer plannen in deze richting, maar die zijn ons niet bekend.
Voorzitter van De Kinderherberg is Bruno van Gendt, tot 1 dec. 2005 directeur van de Raad voor de Kinderbescherming in Brabant en Limburg; secretaris Bart van Mens, advocaat te Den Bosch met als specialisatie familierecht; Mia van Boxtel, SP-Statenlid is penningmeester; en Riet Monteyne als vierde bestuurslid.

Sinds de nieuwe Wet op de Jeugdzorg (dd 1/1/5) is er een nadrukkelijk onderscheid tussen preventieve en curatieve jeugdzorg.
De curatieve “geïndiceerde” zorg zit bij de Provincie: de internaten, pleegouders, psychologen, onder toezicht stelling etc. Daarover gaat dit verhaal NIET.
De preventieve zorg zit bij de gemeente en overlapt trouwens de WMO op bepaalde punten.
De afbakening is niet scherp. De Stichting Kinderherberg plaatst zich in dit overgangsgebied, maar dan nog net aan de gemeentelijke “niet-geïndiceerde” kant. De Stichting wil 24 time out – plaatsen aanbieden, waar kinderen tot ca 14 jaar maximaal acht weken ondergebracht kunnen worden. Zoiets is er nu niet.

Het verblijf kan noodzakelijk gemaakt worden door een acute crisissituatie, maar ook als slepende conflicten binnen een gezin uit de hand dreigen te lopen. Ook plaatsgebrek in de officiële jeugdzorg kan een oorzaak zijn. Enerzijds is er samenwerking met andere instanties, anderzijds kunnen kinderen ook zichzelf aanmelden. Ook ouders kunnen aanmelden.
Tijdens hun verblijf blijven de sociale kontakten van het kind zoveel mogelijk in stand (school, sportclub etc). Het gezag van ouders wordt niet aangetast (want het is preventieve zorg). Wel kan een geïndiceerd traject volgen.

De Stichting heeft een begroting gemaakt die inschat dat er eenmalig ca 250.000 Euro nodig is om het initiatief op te starten, en ca 375.000 Euro per jaar exploitatie. Omdat een deel van het geld waarschijnlijk uit andere bron opgebracht kan worden, zal de gemeente bij realisatie van het initiatief niet voor deze volledige bedragen opdraaien.

De SP-motie vroeg het College om de inhoud van het plan op zijn merites te beoordelen, en om dat ook te doen met eventuele andere plannen. Als deze beoordeling gunstig uit zou pakken, zou de gemeente mee moeten werken aan realisatie. De motie kreeg de steun van de hele raad, behalve van CDA en Leefbaar.
Met beide is dat vreemd, maar met name van het CDA – de partij die van zichzelf beweert dat ze de gezinspartij bij uitstek is. De eigen wethouder Mittendorff stelde zich nadrukkelijk achter het plan. Dat deed ze weken voor de raadsvergadering in de commissie ook al. De tekst van de motie was voorzichtig en de dekking was geregeld. Waarom het CDA in die weken niet even overlegd heeft met de eigen wethouder is niet goed te begrijpen. Een wat minder dualistische opvatting bij het CDA van het raadswerk zou het politieke leven in Eindhoven soms vereenvoudigen.

U bent hier