h

Dankzij onze Don een ton.

11 oktober 2006

Dankzij onze Don een ton.

Nog voordat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Eindhoven is ingevoerd hebben we al te maken met financiële tekorten. In de raad is een knelpuntenbudget van 100.000 euro voor het wegwerken van wachtlijsten voor huishoudelijke verzorging ingesteld. Onze wethouder Hans-Martin Don doet wat hij kan om het benodigde geld vanuit het Rijk te krijgen. Wij willen met dit geld de Eindhovense wachtlijsten voor 1 januari wegwerken.

In de 2de kamer heeft de SP als enige partij tegen de WMO gestemd. Wij nemen nu onze verantwoordelijkheid om deze wet zo goed mogelijk uit te voeren. De WMO wordt per 1 januari 2007 ingevoerd. Dit wordt in Eindhoven een overgangsjaar, dat wil zeggen dat de WMO beleidsarm wordt ingevoerd en iedereen bestaande rechten behoud.
In 2008 wordt de WMO daadwerkelijk ingevoerd.
De inbreng van de SP is kritisch maar opbouwend.
Onze inbreng op 4 typische WMO Thema’s:

Eigen verantwoordelijkheid is goed maar mensen die zonder hulp niet zelfstandig kunnen functioneren, moeten de garantie krijgen dat zij gecompenseerd worden.
Zodat zij gelijkwaardig aan iemand zonder beperkingen kunnen leven.

Compensatie moet op maat worden vastgesteld en geboden.
Het belang van de zorgvrager bepaald of een voorziening collectief of individueel moet worden verstrekt. Er wordt niet eerst gekeken naar collectieve en dan pas naar individuele voorzieningen, eerder andersom.

Mantelzorgers vormen een belangrijk onderdeel van de WMO. Mantelzorg steunt op een goede sociale samenhang in de maatschappij en op vrijwilligheid.
Mantelzorg komt in aanmerking als de zorgvrager en potentiële mantelzorger beiden akkoord gaan.
De SP wil zwaar inzetten op respijtzorg, daarnaast moeten Mantelzorgers met een uitkering alle ruimte krijgen om de zorgtaken uit te voeren en worden daarom ontzien van arbeidsverplichtingen.

Binnen de visie van de SP passen geen eigen bijdrage in de zorg. Zorg is een collectieve basisvoorziening betaald uit algemene middelen. De toegang tot zorg gaat via indicatiestelling.
In de WMO komen er, wat de SP betreft, geen nieuwe eigen bijdrage bij.

Opmerkingen vragen? Bij voorkeur via bartvankent@gmail.com indien niet mogelijk: 06 24198969

U bent hier