h

Vragen over afvalophaal- en verwerkingsbedrijven

11 september 2006

Vragen over afvalophaal- en verwerkingsbedrijven

Van Gansewinkel zit samen met de gemeentes Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop in een gemeenschappelijke regeling, die onder de naam CURE huisvuil en ander afval ophaalt. Nu Van Gansewikel te koop staat, is het mogelijk dat een nieuw en niet bonafide bedrijf in hun voetsporen in CURE treedt. Vandaar stelde B. Gerard vragen over de gevolgen, die de verkoop van Van Gansewinkel heeft voor de gemeente Eindhoven.

"In de pers heeft een bericht gestaan dat het afvalophaal- en verwerkingsbedrijf Van Gansewinkel te koop staat. Dit bedrijf heeft een nauwe samenwerkingsrelatie met de gemeente Eindhoven en (bij mijn weten) ook met Geldrop, als ik het goed heb in een PPS-constructie op basis van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. De samenwerkingsconstructie is beter bekend als CURE.

Nu is er op Van Gansewinkel (bij mijn weten) nooit iets ernstigs aan te merken geweest. Datzelfde kan echter niet bij voorbaat gezegd worden van alle andere afvalbedrijven. Het is in theorie denkbaar, dat wij in een gemeenschappelijke regeling terecht komen met een afvalbedrijf met reputatiesmetjes. Vandaar de volgende vragen, die ik overigens gaarne beantwoord wilde zien in een groter informatief kader:

1) Heeft de gemeente een vinger in de pap bij de verkoop?
2) Heeft de gemeente er zicht op welke bedrijven op de afvalmarkt aanvaardbaar zijn als samenwerkingspartner van de lokale overheid?
3) Zijn er, voorzover de kennis van het College reikt, bedrijven op de afvalmarkt die niet aanvaardbaar zijn als partner van de lokale overheid?
4) Is het mogelijk, en acht het College dat wenselijk, om de nieuwe eigenaar te screenen op basis van de Wet-Bibob als voortzetting van de bestaande relatie overwogen wordt?
5) Kent het contract met CURE de mogelijkheid tot ontbinding, als de nieuwe eigenaar ons niet bevalt? Lopen wij met een eventuele ontbinding financiƫle risico's?
6) Heeft CURE zelf als rechtspersoon materiƫle goederen en zo ja, wat gebeurt daarmee bij een eventuele ontbinding?
7) Naar ik aanneem, treedt de nieuwe eigenaar in het contract dat gesloten is met Van Gansewinkel, zonder dat daarin gedurende de looptijd van het contract wijzigingen aangebracht kunnen worden. Klopt dat?
8) Heeft het College al met Van Gansewinkel gesproken over de verkoop en zo ja, wat leverde dat aan informatie op?"

B.Gerard (SP)

U bent hier