h

SP maakt zich zorgen om de thuiszorg

26 augustus 2006

SP maakt zich zorgen om de thuiszorg

In de commissie Maatschappelijke Zorg, Financiën, Personeel en Organisatie, korter: de commissie Don, werd het voorstel tot vaststellen van de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning 2007 besproken.
In eenvoudiger taal: gemeenten moeten een overbruggingsregeling treffen voor 2007 voor de Wet Voorzieningen Gehandicapten en de hulp bij het huishouden. In 2008 gaat de complete WMO-regeling van start.

Het collegevoorstel om deze regeling ‘beleidsarm’ uit te voeren en 2007 te gebruiken om de WMO-regeling zo goed mogelijk uit te werken, werd vrijwel raadsbreed gesteund. Het Ouderenappel had nogal veel kritiek, maar die ging eigenlijk niet over het voorstel, maar over de invoering van de WMO als zodanig…
Spannender nieuws in deze roerige tijden met wachtlijstproblemen in de thuiszorg was het voornemen van het college, verwoord door wethouder Don, om € 250.000 te stoppen in die thuiszorg, tot 1 januari echt nog een taak van Den Haag, maar als men daar in gebreke blijft, neemt Eindhoven zijn verantwoordelijkheid.
De raad dient dit voorstel goed te keuren, maar daar is het niet van gekomen. Twee dagen later kwam er opeens wel geld uit Den Haag: € 95 miljoen. Volgens staatssecretaris Ross voldoende.
Dit nieuws lijkt mooier dan het is. Er zitten wat haken en ogen aan het verhaal.
Hoewel Ross met deze extra bijdrage erkent dat er te weinig geld voor de thuiszorg was begroot, weigert zij de WMO-budgetten te herbezien. Vreemd, want die zijn ook gebaseerd op gegevens uit 2005.
Bovendien gaat de 95 miljoen, waarvan niet duidelijk is hoeveel er richting ZO-Brabant komt, verdeeld worden via aanbesteding. ZuidZorg, die de grootste wachtlijstproblemen heeft, valt dan wellicht buiten de boot.
Wethouder Don volgt de zaken kritisch en houdt de mogelijkheid tot financieel bijspringen open.

U bent hier