h

SP maakt Eindhoven iets veiliger

20 juni 2006

SP maakt Eindhoven iets veiliger

Door toedoen van SP-raadslid Gerard wordt het veiliger in hoge Eindhovense flats.
Directe aanleiding was regelgeving m.b.t. de brandveiligheid voor nieuwe flats, hoger dan 70 m. Tot dan toe gold daarvoor dezelfde regelgeving als voor lagere flats. Het College stelde voor om voor nieuwe hoge flats een richtlijn te volgen (de “Praktijkrichtlijn”), die in de drie grote steden ontwikkeld is. Het zou een hamerstuk geworden zijn als Gerard geen vragen gehad had.

De eerste zwakke plek is dat het voorstel alleen betrekking heeft op de brandveiligheid in NIEUWE hoge flats. De bestaande flats boven de 70 m worden er niet door verbeterd (Regent, Admirant, Vestide, Woontoren Woensel en de Kennedytoren). Gerard stelde voor om verplicht te stellen, dat (verenigingen van) eigenaren van hoge woongebouwen gaan reserveren voor toekomstige situaties van renovatie en groot onderhoud, zodat het mogelijk wordt om dan de nieuwe brandveiligheidseisen door te voeren in bestaande flats, waar deze nu nog niet verplicht zijn. Dit is inmiddels door burgermeester Sakkers toegezegd. In de tussentijd zullen de eigenaren geïnformeerd worden over de verschillen tussen de Praktijkrichtlijn en de feitelijk bestaande situatie.

De tweede toezegging was dat geïnspecteerd zal worden of de vijf bestaande hoge flats inderdaad aan de geldende regelgeving voldoen. Er zijn geen aanwijzingen dat dat niet zo is, maar het is goed om dat te controleren. Het resultaat van de inspectie zal in september of oktober worden aangeboden.

De derde zwakte is dat de regelgeving gebaseerd is op de aannames, dat een voordeur een brand 60 minuten binnenhoudt, dat de draagconstructie het minstens 2 uur uithoudt, dat de brand binnen 60 minuten bedwongen is, en dat de bewoners binnen 30 minuten de flat zelfstandig verlaten hebben. Met name bij dat laatste had de SP ernstige twijfels, vooral over de praktijk. In nogal wat Eindhovense flats (zowel boven als onder de 70 m) wonen vele bejaarden en gehandicapten –soms met uiterst onhandige hulpmiddelen. Gerard vroeg zich af of ooit iemand wel eens uitgetest had of het inderdaad voor de bewoners mogelijk was om hun flat zelfstandig binnen 30 minuten te ontvluchten – en dat zonder de lift te gebruiken. De vraag bleek het antwoord: een van de basale voorwaarden voor het brand-veiligheidsbeleid in flats berust op een nooit geteste aanname.
Ook kent de SP minstens één behoorlijk hoog flatcomplex in Eindhoven, waarin de eigenaar het dak aanmerkt als vluchtroute. Dat is een misser: de Brandweer gebruikt geen helicopters. Het dak is dus geen vluchtweg!
Daarnaast lichten bewoners in sommige flats de hand met de veiligheidsvoorschriften. Ze zetten de deuren naar het veiligheidstrappenhuis in geopende toestand vast, maar dan is dat geen veiligheidstrappenhuis meer.
Over dit geheel aan onderwerpen zal aan alle eigenaren een brief gestuurd worden, waarin het belang van brandveiligheid, communicatie en ontruimingsoefeningen onder de aandacht gebracht wordt.

De gemeenteraad stemde in juni in met het verbeterde voorstel.
Voor Gerard was de kous daarmee nog niet af. Hij wilde een rapportage over de antwoorden op de brief, en over de erop volgende ontruimingsoefeningen. Ergens in het voorjaar van 2007 zou die rapportage er moeten zijn. Bovendien zou Gerard willen dat van alle flats (dus ook van lage flats) onderzocht werd of ze aan de regels voldoen. Wethouder Mittendorff (CDA) van Integrale Veiligheid hield dat even af. Zij beschouwt deze wensen als een verdere uitbreiding, waarover men zich de principiële vraag kan stellen in hoeverre hier nog een taak van de overheid ligt. Is de overheid verantwoordelijk voor ontruimingsoefeningen in flats en in hoe bewoners omgaan met branddeuren, of is dat de woningbouwvereniging etc? Op zich is dit een begrijpelijke vraag. Het antwoord hangt af van hoe men de taak van de overheid ziet in relatie tot de taak van (in dit geval) instanties. Deze vraag zal in een van de volgende commissies behandeld worden.

U bent hier