h

Vragen over verwerking gewolmaniseerd hout

28 februari 2006

Vragen over verwerking gewolmaniseerd hout

Aan het College van B&W
in afschrift aan de raadscommissie ruimtelijke pijler

Geachte College,

U heeft op 24 februari een lange brief ontvangen van ing. van Rooij over de verbranding van gewolmaniseerd hout.
Ondanks de wat zwaar aangezette stijl van dhr. Van Rooij meen ik, dat de door hem opgeworpen vraag legitiem is. "Wolmaniseren" is immers het verduurzamen van hout door het te impregneren met chroom, arsenicum en koper. Dit mengsel is niet zo gezond voor houtschimmels, maar ook niet voor mens en dier. Voorkomen moet worden dat dit hout ongekontroleerd van bouwstof tot afvalstof wordt, en ook dat het hout ongecontroleerd verbrand wordt waardoor de verbrandingsproducten bijdragen aan een diffuse milieubelasting met genoemde giftige elementen. In de brief van dhr. Van Rooij kunt U lezen, dat er voor dit soort hout Europese richtlijnen bestaan.
Mij is bekend, dat er minstens één plek in Eindhoven is, waar biomassa verbrand wordt, nl in het nieuwe zwembad De Tongelreep. Bij mijn weten gaat het daar om de verbranding van dierlijke vetten, maar voor de zekerheid zou ik U toch willlen vragen deze centrale in uw antwoord mee te nemen.

De volgende vragen:
1) Worden er in Eindhovense sloopvergunningen eisen gesteld omtrent het gescheiden inzamelen en afvoeren van gewolmaniseerd hout en zo ja, hoe luiden deze?
Nee, in de Eindhovense sloopvergunningen wordt dit niet explicitiet genoemd.

2) Hoeveel centrales bestaan er in Eindhoven, waarin biomassa verbrand wordt op een schaal, die een normaal huishouden overstijgt?
In Eindhoven bestaan geen centrales waarin biomassa wordt verbrand op een schaal die een normaal huishouden overstijgt.

3) Staan er in de milieuvergunning van deze eventuele centrales bepalingen m.b.t. het verbranden van gewolmaniseerd hout, en sloophout in het algemeen? Zo ja, hoe luiden deze?
Niet van toepassing, zie antwoord op vraag 2. Overigens zouden deze centrales vallen onder provinciaal toezicht en vergunningenregime.

4) Hoe wordt er in deze eventuele situaties beoordeeld of sloophout gewolmaniseerd is? Het verschil tussen wel- en niet bewerkt hout is niet altijd goed te zien.
Niet van toepassing, zie antwoord op vraag 2.

5) Wordt er op de gemeentelijke inzameldepots (GID's) op gelet of het aangeleverde hout gewolmaniseerd is, of wordt alle hout in één container gegooid? Hoe wordt de inhoud van deze containers verwerkt? Heeft het zin en is het mogelijk een gescheiden inzameling aan te brengen van verduurzaamd en niet-verduurzaamd hout?
Op de gemeentelijke inzameldepots wordt hout in drie categorieen gescheiden:
1. A-hout: onbehandeld hout;
2. B-hout; geverfd, gelakt of verlijmd hout;
3. C-hout; verduurzaamd hout (waaronder gewolmaniseerd hout)
Bij twijfel wordt hout behandeld als C-hout.
A-hout en B-hout worden seperaat gerecycled, o.a. in de spaanplaatindustrie. C-hout gaat naar een erkend verwerker die de daartoe benodigde vergunning heeft. Een mogelijkheid is verbranding in een afvalverwerkingscentrale. Zoals reeds vermeld wordt verduurzaamd en niet-verduurzaamd hout gescheiden ingezameld.

6) Hoe staat het College tegenover de gedachte, om in een artikel in Eindhoven Dichterbij te waarschuwen voor het voeden van allesbranders en open haarden in huishoudens met sloophout in het algemeen en verduurzaamd afvalhout in het bijzonder?
Het college staat positief tegenover de gedachte te waarschuwen voor het voeden van allesbranders en open haarden in huishoudens met sloophout in het algemeen en verduurzaamd hout in het bijzonder en dat doen wij via een artikel in Eindhovens Eigen

U bent hier