h

SP vindt geld voor 80 extra sociale woningen

7 februari 2006

SP vindt geld voor 80 extra sociale woningen

Aan de orde was de grondexploitatie A50/A58 en Blixembosch Noord. Typisch zo’n saai documents dat er bij de meeste partijen als hamerstuk tussendoor schiet.
Meestal leest de SP de stukken net wat beter, en zodoende kwam de SP tot de ontdekking dat hier de kans lag op een stel extra betaalbare woningen. Wat is het geval

Het gaat om het knooppunt, waar de A50, de A58 en de Kennedylaan bij elkaar komen. Dat knooppunt gaat op de schop, ongetwijfeld tot vreugde van vele automobilisten. Extra voordeel is dat het kruispunt van de bestaande bebouwing wegschuift, waardoor er onverwacht 18 hectare extra vrijkomt voor 438 extra woningen. Na aftrek van vele plussen en minnen resteert er een netto voordeel op het hele verhaal van ruim 8 mio Euro.
Toen ging de SP rekenen. Blixembosch heeft onevenredig weinig sociale woningen, sociaal opgevat als koop en huur samen. (Om deze reden overigens heeft de SP ooit tegen het bestemmingsplan Blixembosch gestemd). De 438 woningen zouden “gemiddeld” over de prijsklasse verspreid worden, wat bij nader inzien 20% sociaal bleek te betekenen, dus zo’n 85. Die 20% is overigens minder dan gemiddeld, over de stad gerekend.
Om van een normale nieuwbouwwoning huurprijzen af te leiden onder de huursubsidiegrens, moet er zo’n 50.000 Euro aan subsidie bijgepast worden. Kortom, elk miljoen van de onverwachte meevaller is goed voor 20 extra betaalbare woningen (grof geschat). Dus, zei de SP in de commissie, gaan we een voorstel indienen om een deel van de niet in de begroting geraamde winst van 8 mio om te zetten in woningsubsidie. Deze gedachte kreeg steun, maar niet van het College.

Samen met de PvdA heeft de SP uiteindelijk een amendement ingediend, waarin voorgesteld werd 4 van de 8 miljoen in te zetten voor (dus ca 80) betaalbare woningen. Het totale aantal in Blixembosch komt daarmee op ca 160, zijnde grofweg 40%, en zelfs dat is nog minder dan het stedelijk gemiddelde.
Het amendement kreeg de steun van SP, Groen Links, PvdA, OAE en CDA, en verwierf daarmee een meerderheid. Dit tot zichtbaar ongenoegen van wethouder Schreurs.

Een mooi succes.

U bent hier