h

Kapvergunningen voor huurders goedkoper

7 januari 2006

Kapvergunningen voor huurders goedkoper

In augustus 2005 heeft SP-raadslid B.Gerard vragen gesteld over de idiote prijsstijging van kapvergunningen (die waren van 2004 op 2005 ca vijf maal zo duur geworden), en over de nog idiotere kloof tussen wat het kostte om een boom in de tuin van een huurwoning en van een koopwoning te slopen. Een huurder was in 2005 159 Euro kwijt en een eigenaar-bewoner 64 Euro. En of dat er toe leidde dat er meer clandestien gekapt werd?

Ja, was het antwoord, de indruk bestond dat er inderdaad meer clandestien gekapt werd. Dat de vergunningen nu kostendekkend waren en vroeger niet, dat had de Raad zo afgesproken. En dat huurders meer kwijtwaren dan kopers was omdat de woningbouwverenigingen geacht werden mee te betalen. (De logica in dit antwoord is overigens ver te zoeken bg). Nu die dat verdomden was de reden voor het verschil verdwenen.

Bij de vaststelling van de tarieven in de GR van december 2005 bleek dat het College de opzet inderdaad veranderd had. Het onderscheid tussen huurders en kopers is verdwenen en de nieuwe eenheidsprijs is voor 2006 vastgesteld 75 Euro per sloopboom, waarmee hij voor huurders dus spectaculair daalt en voor kopers een beetje stijgt. Omdat Eindhoven meer huurhuizen dan koophuizen heeft, is dus de gemiddelde daling fors.

De algemene vraag is hoe legeskosten opgebouwd zijn. De SP onderschrijft het beginsel, dat leges kostendekkend moeten zijn, niet minder maar ook niet meer. Als men echter bij dit voorbeeld ziet dat een kapvergunning van dezelfde boom in dezelfde omstandigheden eerst vijf keer zo duur wordt en dan weer 2 keer zo goedkoop, dan rijst de vraag hoe die kosten-dekkendheid precies bepaald wordt. “Of dan ook de dienstauto van de burgermeester meegeteld werd?” vroeg Gerard. Dat zou niet het geval zijn, beweerde de dienstdoende ambtenaar. Er zouden regels voor zijn bij de belastingen, maar de inhoud daarvan zijn nog steeds niet bij de Raad bekend.
Hetzelfde gesodemieter speelt bij de tarieven, die de marktkooplui moeten betalen, en vorig jaar bij de stijging van de grafrechten.

De SP blijft de zaak volgen en zal hier vragen over stellen.

U bent hier