h

Eindhovense SP levert bijdrage aan behoud sociale werkvoorziening

16 oktober 2005

Eindhovense SP levert bijdrage aan behoud sociale werkvoorziening

Het oogde als een simpel hamerstuk, de Jaarrekening 2004 van de Ergonbedrijven, in de commissie van 8 sept. 2005. Maar het ontplofte tot een politiek thema van de eerste orde toen PvdA-raadslid Gaby vd Biggelaar, tevens bestuurslid van de Ergon, uitlegde welke ontwikkelingen de SW-bedrijven in Nederland bedreigden. Daarin gesteund door (toen nog) wethouder Claassen.

In Eindhoven kent de ERGON drie belangrijke bedreigingen.
De eerste heeft Eindhovense oorzaken (die echter ook landelijk spelen). Er loopt een inkoop-operatie I€oon, waarvan het de bedoeling is om het bedrag, dat Eindhoven betaalt aan de inkoop van goederen en diensten, fors terug te dringen (zie eerdere publicaties). Van het begin af aan heeft de SP hier opgeroepen tot behoedzaamheid. Er is wel wat te verdienen, maar niet de 15 miljoen die de Raad met dollartekens in de ogen zag gloren. Een groot deel van de inkoop vindt namelijk plaats bij instellingen, waarmee wij meer dan alleen een inkooprelatie hebben – zoals de ERGON. Die voert voor ons sociaal beleid uit en bovendien moeten wij eventuele ondekbare verliezen bijpassen. “Vreest niet” zei ex-wethouder Pastoor “wij komen niet aan de sociale doelen van de Ergon.” Maar ondertussen dus wel, want de ERGON kreeg te horen dat ze weliswaar niet mee hoefden te doen in de aanbesteding van het groenonderhoud, maar dat ze er dan wel mee akkoord moesten gaan dat ze even duur hun diensten aanboden als de goedkoopste inschrij-ver. Waarna de goedkoopste inschrijvers 40% onder het tot dan toe gangbare tarief doken. Een van de twee doet dat doordat ze er in Tongelre een enorme zooi van maken, de andere heeft, naar verluidt, onderbetaalde Polen in dienst. In de Jaarrekening 2004 zat de Ergon nog in de plus, in 2005 zou men zwaar de min in duiken. “Ik wordt ziek van I€oon” zei (ex)wethouder Claassen, in een moment van eerlijkheid waar hij later weer onderuit wilde “het heeft zo’n hoop schade aangericht”.

De tweede en de derde vloeien voort uit de zg “Moderniseringsnota” van staatssecretaris Van Hoof, welke men beter de “nekslag-nota” kan noemen. Na 1 jan. 2006 zouden mensen, die minder dan 80% arbeidsongeschikt zijn, niet meer bij de ERGON terecht kunnen. Ze worden geacht door het vrije bedrijfsleven en andere instellingen opgenomen te worden. Alleen de “echte” arbeidsongeschikten komen nog op de lijst. In hoeverre de ERGON met een dergelijke populatie de concurrentie met illegalen en Polen nog aan kan is onduidelijk, op zijn zachtst gezegd.

De derde bedreiging is dat Van Hoof het zittend personeel van voor 1998 langs een vergelijkbare maatstaf wilde herindiceren. Wie naar de mening van het CWI in het vrije bedrijfsleven terecht kon, hoorde niet bij de ERGON thuis en daar kreeg de ERGON geen geld meer voor van het Rijk. Maar het bedrijfsleven wil ze in praktijk niet en ze kunnen ook niet bij de ERGON ontslagen worden (en dat is maar goed ook). Dus gaat de ERGON failliet.

De SP had een brief aan staatssecretaris Van Hoof gemaakt, waarin deze gang van zaken aangeklaagd werd. Bedoeling was om deze per motie in de gemeenteraad van 26 sept.
aangenomen te krijgen. Helaas, dat was de gedenkwaardige vergadering waarin Pastoor weg moest en Claassen weg wilde, dus ging het agendapunt niet door. De SP heeft
echter, op aandringen van de andere fracties, deze motie toch ingediend en die is unaniem aangenomen. De reden voor deze wending was dat er op 7 october een gezelschap
landelijke bobo’s een werkbezoek aan Eindhoven zou brengen, en men wilde daar de brief aan aanbieden. Vandaar.

Blijkbaar heeft het bijgedragen aan een succes. Het ED van 14 oct. vermeldde, dat Van Hoof onder druk van de Tweede Kamer afzag van zijn herindiceringsplannen
(dus van de derde bedreiging). Die druk was bijna kamerbreed.
Lees hier de bijdrage die SP-kamerlid de Wit aan dit debat leverde. Het is een goed verhaal. Lees hier de de Eindhovense brief aan Van Hoof. Bovendien is het resultaat van de politieke druk in Eindhoven, dat een grote meerderheid in de Raad de ERGON wil beschermen tegen onverantwoorde tarieven.

De SP blijft de materie nauwlettend volgen.

U bent hier