h

Ouderendag in Ouwehands Dierenpark

11 juli 2005

Ouderendag in Ouwehands Dierenpark

Verslag van de SP-afdeling Eindhoven, betreffende de op zaterdag 18 juni gehouden ouderendag in Ouwehands Dierenpark te Rhenen.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Landelijk Ouderen Platform werd deze dag aangeboden aan de actieve ouderen van de werkgroepen voor ouderen in het gehele land.

Eindhoven kwam met een grote groep actieve ouderen naar Rhenen. Dit was het gevolg van de actieve inzet van haar afdelingsvoorzitter. Daarvoor heel veel dank!

Op verzoek van vele ouderen werd er een bus geregeld voor diegenen die graag mee zouden gaan en moeilijk gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Hiervoor gaven zich 45 personen op, maar uiteindelijk kwamen er slechts 35 ouderen opdagen, wat een verlies betekent voor de kas van SP Eindhoven die nu het verschil moet bijleggen.

Vanuit de andere regio’s kwam er minder respons. Toch waren er nog een 150 ouderen in totaal aanwezig in de prachtige, groene Jungle Zaal. Om 11 uur werd de dag geopend met een Openingswoord door Marijke Kamphorst (Voorzitter OuderenPlatform). Zij introduceerde daarbij de coordinatiegroep en stelde de zaal onze dagvoorzitter Ronald van Raak voor.

Ronald van Raak praatte de dag op een vlotte en sympathieke wijze aan elkaar en leidde tevens de forumdiscussie met de heer Jaap Roodenburg (ANBO) Martien Heeffer (HUMANITAS) en Paulus Jansen (beleidsmedewerker SP) De discussie ging over het onderwerp: Wonen en Welzijn.

De mensen uit de zaal luisterden aandachtig en werden later in de gelegenheid gesteld om hierover vragen te stellen. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt, waaruit blijkt dat dit onderwerp leeft bij de mensen.

Nora Swagerman gaf informatie over de enquête Woonzorgbehoefte die op deze dag gelanceerd werd en waarvan, later bij de kraam, een flink aantal door de aanwezige ouderen werd ingevuld.

Zeer gewaardeerd werd ook het optreden van “Lopend Vuurtje”.
Dit behelsde een miniopera dat inspeelde op het onderwerp van die dag: De Zorg.

In de pauze lieten de aanwezigen zich de voortreffelijke lunch goed smaken en er heerste een fijne, ontspannen sfeer onderling.

Na de pauze las Mieke Batenburg gedichten voor uit haar gedichtenbundel Gedachten Kronkels. Deze bundel lag op de kraam en kon daar, door belangstellenden gekocht worden, waarbij een deel van de opbrengst ten goede zou komen van het Landelijk OuderenplatForm. Hieronder staat één gedicht te lezen.

De prijswinnaars van de puzzel uit de Ouderen NU krant werden bekend gemaakt door John Kuijpers die later zelf ook nog in het zonnetje werd gezet door Marijke, voor zijn inzet van de afgelopen vijf jaren als Landelijk Voorzitter van het OuderenPlatform.

Het officiële gedeelte van de dag werd afgesloten met een spetterende toespraak van Agnes Kant die haar bewogenheid met het tekortschieten van het overheidsbeleid ten opzichte van de zwakkere in de samenleving, niet onder stoelen of banken stak. Zij motiveerde allen dóór te gaan met het vechten tegen het onrecht, zoals zij dat ook doet in de Tweede Kamer.

Na het officiële gedeelte in de Jungle zaal, trokken de mensen het dierenpark in, waar zij nog een paar uur konden genieten van alles wat het Ouwehands Dierenpark te bieden heeft.

Om 17.00 uur zaten de Eindhovenaren weer in de bus en gingen tevreden, na een lange, maar interessante en fijne dag weer huiswaarts. Zij hadden genoten van dit uitstapje en onze dank gaat dan ook uit, naar allen die aan het welslagen van deze dag hebben meegewerkt.

Opgetekend door Mieke Batenburg.

Het land der Senioren

In het land der senioren
waar wij allen toe behoren
Is het leven zo slecht nog niet
Zolang men er nog intens van geniet.

In het land der senioren
Waar men zijn beperking kent
Gaat onze toekomst niet verloren
Genieten we van elk moment

In dat land der senioren
waar men zichzelve in herkent
Zal men zich niet zo snel storen
aan een anders mankement.

Met de jaren komen de gebreken
Maar daar zitten wij niet mee
Wij laten nog immer van ons spreken
en zeiden tegen de Grondwet NEE...

Wij werken aan onze eigen toekomst
en zien daarom niet werkloos toe
Beoordelen kritisch de uitkomst
Van dat politiek gedoe.

In het land der senioren
en dat is een fenomeen
Gaat onze stem nimmer verloren
Daarvoor zijn wij met teveel.

We waken voor een leefbaar leven
Voor de mens en voor al wat leeft
Voor een wereld ons gegeven
Waar ieder mens recht van leven heeft.

© Mieke Batenburg

U bent hier