h

Kamermeerderheid steunt Dekker

29 juli 2005

Kamermeerderheid steunt Dekker

Ondanks massale woedende reacties van huurders uit het hele land mag minister Dekker met steun van CDA, VVD, D66 en LPF toch haar gang gaan.

Ondanks massale woedende reacties van huurders uit het hele land mag minister Dekker met steun van CDA, VVD, D66 en LPF toch haar gang gaan. In oktober 2004 kwam zij al met haar plannen om verhuurders extra ruimte te geven voor huurverhogingen. Daarmee zou het voor commerciële beleggers interessanter worden om te investeren in nieuwbouw.
Zo worden de sociale verhuurders in feite gedwongen hun huren extra te verhogen, omdat de minister hen een heffing van 250 miljoen euro wil opleggen als bijdrage aan de “de betaalbaarheid van het wonen”. In gewoon Nederlands: Dekker wil de kosten voor de huursubsidie, die nu met belastinggeld betaald worden, voor een deel laten ophoesten door de verhuurders. En die zullen de rekening weer doorschuiven naar de huurders.
Dat doet Dekker terwijl ze weet dat ze jaarlijks anderhalf miljard uitgeeft aan huursubsidie, terwijl haar collega Zalm van financiën jaarlijks ongeveer 10 miljard kwijt is aan belastingaftrek voor koopwoningen. De huurders van CDA, VVD, D66 en LPF vinden dat echter geen probleem.
Ook wil Dekker toch de komende jaren het aantal geliberaliseerde huurwoningen laten groeien van 5 naar 25%. Dat betekent straks voor 600.000 huishoudens de keuze: oprotten of betalen. Door het verzet van de huurders zijn de plannen wat afgezwakt maar niet van de baan.
De 20% te liberaliseren woningen komen nu in een “overgangsgebied”. In 2006 ook extra huurverhoging, in 2008 3% boven inflatie en in 2009 4% boven inflatie.
De slogan “huurverhoging=diefstal”is daarmee door het kabinet tot wettelijke toegestane praktijk gemaakt.
De 20% te liberaliseren woningen worden geselecteerd op basis van hun OZB-waarde. Dus met andere woorden: de meest aantrekkelijke woningen in geliefde wijken worden onbetaalbaar voor mensen met een krappe beurs.
En dat allemaal omdat Dekker denkt met dit beleid de krapte op de woningmarkt op te kunnen lossen. Project-ontwikkelaars hebben echter alle belang bij die krapte op de woningmarkt, dat levert n.l. de hoogste opbrengst op.
Alleen harder verzet van de huurders kan dit kabinet nog stoppen. Zet je huisbaars onder druk om te weigeren mee te werken aan de plannen van de minister. Veel corporaties hebben hier al gehoor aan gegeven. Zij hebben zich zelfs verenigd in “De andere beweging” of ze zijn lid geworden van lokale “Stop Dekker” comités.
Woningbouwcorporaties hebben in het verleden bewezen fatsoenlijke woningen te kunnen bouwen voor een redelijke prijs, met steun van de overheid. Zij moeten dus niet meewerken aan het bouwen van steeds duurdere woningen, over de ruggen van hun zittende huurders.

Marijke Kamphorst

U bent hier