h

Economie en Werkgelegenheid

Eindhoven is een centrum van economische bedrijvigheid. Er zijn veel goed opgeleide vakmensen, er zijn veel goed en modern uitgeruste bedrijven en er zijn onderwijsinstellingen die daar hun steentje aan bijdragen.

De regio Zuidoost-Brabant is in 2004 officieel tot Brainport uitgeroepen: een samenwerkingsverband tussen  onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid. De SP is van mening dat deze samenwerking kansen biedt die wij hard nodig hebben voor de werkgelegenheid in Eindhoven.  De technologische sector dient meer te zijn dan een werkplek voor hoogopgeleiden. Wat in deze regio uitgevonden wordt, kan daar ook geproduceerd en vanuit de regio verhandeld worden. Hiermee moet voor de middengroepen, die sinds de crisis een grotere kans lopen op werkloosheid, voldoende werk gegarandeerd worden. De gemeente kan werken aan stimulerende randvoorwaarden. Niet alleen voor maakindustrie en dienstverlening, maar zeker ook voor het MKB. Het MKB is immers de motor achter de bedrijvigheid van de toekomst.

Het Midden en Klein Bedrijf (MKB)

De SP wil dat de politiek meer oog krijgt voor de belangen en problemen van kleine bedrijven. De positie van het kleinbedrijf ten opzichte van het grootbedrijf is vaak zwak als het gaat om onderhandelingen over inkoopprijzen, het huren van gewilde bedrijfslocaties of het dingen naar overheidsopdrachten. De gemeente kan de positie van het MKB op verschillende manieren versterken. Bijvoorbeeld door bij de inkoop de aanbestedingseisen zodanig te maken dat ook regionaal gevestigde kleine ondernemers (onderdelen van) de opdracht kunnen verwerven. Het gemeentelijk vastgoedbeleid is een instrument waarmee gestuurd kan worden en men dient actief te luisteren naar het MKB.
Er moet een investeringsfonds komen voor het ondersteunen van opstartende MKB-ers.

Wij zijn voor een beperkt aantal koopzondagen per jaar, zowel in het centrum als in Winkelcentrum Woensel, daarmee beschermen we de kleine zelfstandigen.

Werkgelegenheid

Het bedrijfsleven in deze regio heeft hoogopgeleide mensen nodig. De gemeente zorgt ervoor dat de stad voor hen een aantrekkelijke woonplaats is. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor onderzoek of voor hoog gekwalificeerd ambachtelijk werk. Met het verdwijnen van een deel van de werkgelegenheid naar lagelonenlanden en het verdwijnen van banen voor lageropgeleiden, nemen de perspectieven voor deze bevolkingsgroep nog steeds af en daar dient het stadsbestuur oog voor te hebben.

In Eindhoven zitten jongeren onder de 27 (indien mogelijk) op school of zijn ze aan het werk.  Goed onderwijs vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. De SP vindt het belangrijk dat jongeren worden gemotiveerd om te studeren, maar wil aan de andere kant ook de (vrij hoge) jeugdwerkloosheid blijven bestrijden.

Naast een blijvende inzet voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid is aandacht voor de groep veertigplussers heel belangrijk. In de huidige crisis vallen zij uit de middengroep. Voor deze groep moet betere toegang tot her- en bijscholing komen, op MBO en HBO niveau.

Armoedebeleid

Werk is de beste bestrijding van armoede. Maar als mensen niet in staat zijn te werken, moet de overheid zorgen voor een vangnet. Regelingen voor mensen met een laag inkomen worden al jaren niet ‘optimaal benut’ door de doelgroep die er recht op heeft. Daarom wil de SP werken aan de bekendheid van deze regelingen. Dat kan door het PIT (preventie informatie team) team weer in te zetten: dit team informeert actief over de regelingen waar burgers recht op hebben.

Voor de SP is het minimuminkomen in Nederland te laag. Daarom kiest de SP ervoor om in Eindhoven de regelingen voor minima te handhaven op 120% van het minimumloon.

De verschillende crises die op dit moment in Eindhoven, Nederland en de wereld spelen, hebben een grote invloed op de financiële situatie van mensen. Het is daarom van groot belang dat continue in de gaten wordt gehouden of en hoe het armoedebeleid bijgestuurd moet worden.  Een voorbeeld hiervan zijn de ‘nieuwe armen’. Dit zijn onder anderen mensen die parttime werken en ZZP’ers. De komende periode wil de SP in kaart brengen wie de ‘nieuwe armen’ zijn en hoe deze mensen het beste ondersteund kunnen worden.  

Het is een schande dat in een land als Nederland een voedselbank nodig is, maar helaas wel waar. Het streven moet altijd zijn dat voedselbanken overbodig worden gemaakt. Maar zo lang het niet zo ver is moeten burgers die de voedselbank nodig hebben, die hulp ook krijgen.

Gedwongen huisuitzettingen door schulden moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. De SP wil graag op lokaal (Eindhovens) niveau een afspraak maken met lokale banken en corporaties over het voorkomen van gedwongen huisuitzettingen door achteruitgang in inkomen.

Sociale Dienst en UWV

De SP vindt het absoluut niet verantwoord dat de sociale dienst en het UWV zwaar moeten bezuinigen op een van haar kerntaken, arbeidsbemiddeling. Zij zouden daarop juist in moeten zetten.

Als mensen niet aan een baan kunnen komen, moet gezorgd worden voor een vangnet. Vertrouwen is daarbij een sleutelbegrip, mensen vragen niet zomaar een uitkering aan. Alleen als er sprake is van misbruik, is een daadkrachtige aanpak nodig.

Werken naar vermogen

In 2013 is de Wet Werken naar Vermogen geïntroduceerd.  Deze wet geeft de kaders aan hoe de gemeente om moet gaan met mensen die niet gemakkelijk een baan vinden. Dat kan zijn vanwege ziekte of handicap of omdat ze niet aan de kwalificaties voldoen en in de bijstand terecht zijn gekomen.

De SP vindt het belangrijk voor de eigenwaarde van mensen om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Hierbij bedoelen we het hebben van echt werk, waar dus een fatsoenlijk loon tegenover staat.
De Sociale Werkvoorziening is hierbij onmisbaar, zowel voor banen als voor nieuwe initiatieven om sociale werkplekken te creëren. De werkgelegenheid in de sociale werkplaatsen moet gehandhaafd worden.

Ook heeft de gemeente als werkgever en opdrachtgever de mogelijkheid én de plicht om ervoor te zorgen dat alle mensen een kans krijgen. Dit betekent dat de gemeente Eindhoven ervoor zorgt dat 5% van haar werknemers mensen zijn met een arbeidsbeperking of een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook heeft de gemeente Eindhoven een voorbeeldrol bij het bieden van stageplaatsen. Dit geldt ook voor instanties met een subsidierelatie met de gemeente.

Van bedrijven mag verwacht worden dat zij stageplaatsen en juiste begeleiding bieden aan studerende jongeren.

Onderwijs

Goed onderwijs is noodzakelijk voor een toekomst voor iedereen. Een beschaafde samenleving investeert daarom in goed en toegankelijk onderwijs op ieder niveau. De menselijke maat wordt gewaarborgd door de omvang van de scholen: die behoort overzichtelijk te zijn.  

De SP wil graag dat scholen vakmensen afleveren die een baan kunnen vinden. Het is de taak van de schoolbesturen om dit zo goed mogelijk  te organiseren.
De SP wil een gemeentelijk onderwijsbeleid waarin schoolbesturen gefaciliteerd en gestimuleerd worden om op professionele wijze onderwijs te verzorgen, onderwijs waarin ruimte is voor ontplooiing en waarin leerlingen met een open blik naar de wereld om hen heen leren kijken. Eindhoven dient haar verantwoordelijkheid als huisvester van scholen serieus te nemen, nieuw- en verbouw dient volgens hoge maatstaven qua duurzaamheid te gebeuren.

De GGD dient zeer regelmatig te onderzoeken of het leefklimaat in de schoolgebouwen goed is.

Op school leren kinderen van elkaar; de ontmoeting tussen kinderen van verschillende culturele achtergronden is noodzakelijk voor hun ontwikkeling. De SP wil dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen wijk naar school gaan. De school zou dan ook een afspiegeling van de wijk moeten zijn. Dit kan met een centraal aanmeldmoment en een vaste aanmeldleeftijd.

Ook wordt zo  voorkomen dat er lokalen gebouwd worden, als in dezelfde wijk lokalen leegstaan.

Een groot deel van de leerlingen in het voortgezet onderwijs bezoekt het VMBO en zij worden daar opgeleid tot vakmensen, professionals die heel hard nodig zijn in ons land. De SP is blij met de ontwikkeling binnen de huisvesting van onze VMBO-scholen.

Brainport is van groot belang voor de regio, goed techniekonderwijs hoort daarbij.

Samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven juichen wij toe, scholen blijven ten allen tijde verantwoordelijk voor het lesprogramma.

Spijbelen en voortijdig schoolverlaten zijn problemen die grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van jongeren. De gemeente dient samen met scholen zoveel mogelijk te voorkomen dat leerlingen zonder diploma de school verlaten, leerplichtambtenaren zijn daarbij van groot belang.

U bent hier