h

Aan de bezoekers van de SP-website

8 mei 2014

Aan de bezoekers van de SP-website

Beste mensen

Ik wil jullie vragen om een enquête in te vullen. Het volgende is aan de hand.

In Eindhoven bestaat het AiREAS-initiatief. De initiatiefnemers, waaronder Jean-Paul Close, willen activiteiten met als doel een gezonde stad.

Een middel daartoe is het geavanceerde luchtmeetnet in Eindhoven AiREAS. Dat meet diverse atmosferische componenten (waaronder ultrafijn stof en dat is nieuw) en display't die in real time op de website www.aireas.com. Ik raad een bezoek aan.

AiREAS is een samenwerkingsverband waarin, naast de initiatiefnemers, gemeente en provincie ook kennisinstellingen en bedrijven zitten, zoals de Universiteit van Utrecht, Philips, ECN, Imtech en andere. Het is high tech en soms het front van de wetenschap.

Nu is Roelof Marchal bij ECN met zijn afstudeeronderzoek bezig. Hij omschrijft zichzelf als volgt:

  • Beide activiteiten vallen onder mijn onderzoeksgebied bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).
  • Zelf ben ik een afstudeeronderzoek aan het doen naar de behoefte naar luchtkwaliteitsmonitoring door de overheid bij de inwoners van stedelijke gemeenten.
  • Ook geluidsmetingen kan daarin meegenomen worden.

Roelofs opdracht gaat niet over de high tech zelf, maar over het maatschappelijk gebruik dat er van gemaakt kan worden. De AiREAS-site zelf geeft op dit moment alleen droge momentane concentraties (van het type 22 microgr/m3 PM10 en zo). Dat is al een hele grote stap vooruit. Maar deze concentraties zijn geen doel op zich, maar middel voor maatschappelijk gebruik. Men moet ze duiden en men moet er iets mee willen. Daarover gaat Roelofs onderzoek.

Roelof heeft (na overleg met enkele mensen waaronder met mij) voor dit doel een enquête gemaakt. Die is te vinden op www.roelofmarchal.nl/enquete .

Ik zou jullie willen vragen om deze enquête in te vullen. Dat kost je een minuut of twintig.

Met vriendelijke groeten,

Bernard Gerard
040-2454879
bjmgerard@gmail.com

Reacties

Goede zaak, ik doe mee.
We kunnen schone lucht alleen samen realiseren, voor Elkaar.

Reactie toevoegen

U bent hier