h

Gelijke woonkansen in het centrum

10 maart 2017

Gelijke woonkansen in het centrum

Foto: Foto: Gemeente Eindhoven / Visie Emmasingelkwadrant

In het centrum van de stad wordt een groot gebied opnieuw ontwikkeld. In het Emmasingelkwadrant worden ongeveer 1000 woningen extra gebouwd.

In de gemeentelijke visie werd voorgesteld om een mix te realiseren van enkele koopwoningen, van sociale huurwoningen en woningen in de particuliere huursector. Volgens de SP was het onevenredig verdeeld, omdat er vooral woningen zouden worden gerealiseerd voor mensen die goed rond kunnen komen en voor mensen die er heel erg warm bij zitten, maar te weinig voor de mensen die het wat minder breed hebben. SP Eindhoven pleitte voor meer van de goedkoopste klassen huurwoningen. En met succes.

Het College gaf in grove lijnen aan om zo'n 50% woningen met een huur onder de €710,- te willen realiseren en 50% met een huur boven de €710,-, om een goede diversiteit te kunnen verkrijgen. Maar als men werkelijk diversiteit wil moet er beter naar de portemonnee van woningzoekenden worden gekeken. De dure sociale huurwoningen tussen de €550,- en de €710,- zijn voor velen namelijk nog steeds onbetaalbaar. De sociale huursector is namelijk verder onder te verdelen in drie klassen (goedkoop, betaalbaar en duur). De goedkoopste twee zouden wat de SP betreft een derde kunnen representeren. Als ook de dure sociale huur een derde van het totaal en de vrije sector huur een derde.

Iedereen mag evenveel kans hebben om een mooi plekje in het centrum te bemachtigen. Een mooi plekje zal het zeker worden. Er komt namelijk een park, enkele nieuwe wooncomplexen, de beek De Gender wordt boven de grond gehaald en ook de 'plinten' van de gebouwen worden voorzien van verschillende aantrekkelijke functies, zoals winkels en café's. Dat alles met enorme ambities op het gebied van duurzaamheid.

De SP weet: 'In een visie kun je niet wonen'. Dus blijven we kritisch kijken naar de uitvoeringsplannen. Maar zoals de wethouder al aangaf kunnen we straks heel erg trots zijn op deze nieuwe parel in het centrum van de stad.

Meer info over het plan: https://eindhoven.raadsinformatie.nl/document/4952415/1/16bst01619_-_Bij...

Zie ook:

Reacties

Koopappartementen zijn schaars zeker die betaalbaar zijn. Meeste is boven de €200.000. En dan is er dus veel huur ipv koop. Ik ben op zoek naar een koop appartement van tussen de 150.000 en 170.000 euro. Als je boven de 250.000 euro te besteden hebt is er genoeg te koop. En huren is gewoon weg veel te duur. Ik heb een gezinswoning (koop) en wil dus naar een appartement.

Reactie toevoegen

U bent hier