h

Handtekeningenactie voor gezonde lucht

13 februari 2014

Handtekeningenactie voor gezonde lucht

Op woensdagavond 29 januari 2014 zijn door een ploegje SP’ers pamfletten bezorgd bij bewoners aan de Noord Brabantlaan en de directe omgeving. In het pamflet werden bewoners attent gemaakt op de slechte luchtkwaliteit van hun woonomgeving en de petitie die bewoners daarvoor zouden kunnen tekenen.

Sinds september 2013 worden op verschillende plaatsen in Nederland luchtmetingen gedaan en de resultaten gepubliceerd.

Citaat van Milieudefensie “Je ziet eigenlijk nergens dat de lucht op sommige plekken vervuild en ongezond is. Maar het inademen van deze vervuilde lucht veroorzaakt wel ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De kleinste deeltjes ultrafijnstof en roet dringen diep door in je longen en kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte.”

In de petitie wordt van de gemeente Eindhoven gevraagd extra maatregelen te nemen om schonere lucht te krijgen. In de periode kort na het uitdelen van de pamfletten hebben we bij de mensen aangebeld. De intekenlijsten en pennen hadden we paraat.

Hoewel sympathisanten digitaal konden tekenen, wilde de SP ook graag niet-computerbezitters een kans geven om te tekenen voor de petitie. Daar is uiteindelijk veel gebruik van gemaakt door bewoners.

Veel bewoners waren blij dat er eindelijk begrip voor hun woonomstandigheden getoond werd. De verkeersdrukte in dit deel van Eindhoven is veel bewoners al lang een doorn in het oog. Bovendien hadden zij de metingen van milieudefensie niet nodig om te beseffen hoe ongezond ze daar woonden.

Met deze petitie wil Milieudefensie dat de gemeentepolitiek zich uitspreekt over de belangen van een gezonde en schone lucht, waarop ze hier maatregelen voor gaat treffen.

Op de website van milieudefensie tref je ook verschillende, zogeheten Rochelroutes. Door de stad Eindhoven is eenzelfde route afgelegd, waarbij met meetapparatuur gemeten wordt hoeveel ultrafijnstof er in de lucht hangt. Daarnaast wordt ook veelvuldig stikstofdioxide gemeten.

De actie van Milieudefensie ‘Samen voor Gezonde Lucht’, gaat onverminderd door in alle delen van het land. Bekijk het allemaal op deze website: http://www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit

Artikel ED over de Eindhovense rochelroute:
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/te-veel-ultrafijnstof-op-rochelroute-eindhoven-1.4082496

Het Landelijke Meetnet Luchtkwaliteit:
http://www.lml.rivm.nl/

Teken de petitie digitaal:
https://www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/petitie/eindhoven

Arno van Bakel

Reactie toevoegen

U bent hier