h

Actiecomité Huuralarm in actie voor huursector

13 juni 2013

Actiecomité Huuralarm in actie voor huursector

Op maandag in de vroege avond verzamelde een groep van 35 personen zich bij de Collse Hoeve in Nuenen. Aldaar kwam Minister Blok van Wonen en Rijksdiensten tegenover een stel VVD’ers het Woonakkoord uitleggen. Het Actiecomité Huuralarm weet dat dit ‘akkoord’ desastreus is voor de huursector en organiseerde daarom deze actie.

Het actiecomité bestaat op dit moment uit 14 verschillende belangenbehartigers, zoals huurdersgroepjes, huurdersvertegenwoordigingen van woningcorporaties, De Nederlandse Woonbond en de SP. Daarnaast zijn er enkele huurders actief die niet verbonden zijn aan een vereniging of groep. Dit comité heeft als ultieme doel om het Woonakkoord, met daarin de Verhuurdersheffing, van tafel te vegen en zal alle middelen inzetten en alle moeite nemen om dit voor elkaar te krijgen.

Actiecomité Huuralarm in actie voor huursector
Actiecomité Huuralarm in actie voor huursector / Collage: Mieke Lavrijsen

‘Afgelopen maandag was dan ook maar het begin’, zoals Theo van den Broek (de voorzitter van het comité) het verwoord. In heel het land roeren woningcorporaties, belangengroepen, verenigingen, politici en huurders zich. Zo ook in Eindhoven en omgeving.

De menigte stond zich buiten op te maken voor het protest en bereidde zich voor om in gesprek te gaan met de minister. Binnen de muren van de Collse Hoeve kon, in eerste instantie, een kleine delegatie de minister aan de tand voelen. Echter, een paar minuten voor het begin van de betoging kwam de minister naar buiten om met de mensen te praten. Een tactische zet om zo de hete adem in de nek weg te wuiven. Zelfs Trudo-directeur Thom Aussems, die tevens als gastspreker was uitgenodigd, moest wijken.

Actiecomité Huuralarm
Actiecomité Huuralarm

Het comité stond de minister op straat te woord en overhandigde hem een oneervolle prijs. Deze prijs is een gouden bom, met als onderschrift: ‘U legt een bom onder de corporaties en de huurders’. De bom is de verhuurderheffing die de minister wil opleggen aan de corporaties om de schatkist te vullen. De corporaties op hun beurt verhalen de heffing op de huurders. Eindresultaat zijn onacceptabele huurverhogingen, zo hield het actiecomité de minister voor. Hopelijk kijkt hij er elke dag eens naar en komt dan tot het juiste inzicht.

Met veel getoeter, gefluit en ‘boe’-geroep kon de minister de locatie verlaten en werd de betoging voortgezet. Het werd nog een warme avond.

Na deze avond komen de leden van het comité samen om te praten over het vervolg. Omdat dit nog maar het begin van het begin is, zullen er nog vele activiteiten plaatsvinden. Woningcorporaties, huurders, vertegenwoordigers en anderen kunnen zich melden. De strijd is begonnen en zal eindigen als het laatste kruit geschoten is. Er valt voor de komende perioden en komende kalenderjaren nog een wereld te redden. Sluit je aan!

Kijk ook eens op:
- https://helmond.sp.nl/Huuralarm_voor_minister_Blok.stm
- http://actiehuuralarm.nl/
- http://www.ed.nl/regio/eindhoven/demonstratie-bij-vvd-partijavond-in-nuenen-1.3861161
- http://www.omroepbrabant.nl/?news/194923952/Huurders+protesteren+tegen+woonakkoord+minister+Blok+in+Nuenen.aspx

Facebook: https://www.facebook.com/#!/pages/Actiecomit%C3%A9-Huuralarm/252418508234605?fref=ts
Twitter: #Huuralarm

Marcel Lathouwers

U bent hier