h

SP roept college op verzet tegen politiebezuiniging te steunen

19 februari 2010

SP roept college op verzet tegen politiebezuiniging te steunen

In het najaar van 2009 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van minister ter Horst (Binnenlandse Zaken) voor een extra bezuiniging op de politie van 160 miljoen in 2010 oplopend naar een bezuiniging van 190 miljoen in 2012.

November 2009 presenteerde de SP haar onderzoeksrapport, 'De Meldkamer', naar de gevolgen van deze bezuiniging. Agenten meldden massaal dat de voorgenomen bezuinigingen ten koste zullen gaan van de veiligheid op straat.

De politiezorg door wijkagenten in onder andere de wijk De Bennekel moet al drastisch verminderen. De SP vreest dat de bezuinigingen er ook toe kunnen leiden dat er te weinig agenten beschikbaar zijn voor grote evenementen.

De SP is van mening dat vermindering van het aantal agenten op straat en vermindering van de veiligheid op straat onaanvaardbaar zijn. In de 25 politieregio’s de bezuinigingen uitgewerkt zijn waaruit is gebleken dat deze in tal van gemeentes zal leiden tot vermindering van het aantal agenten op straat. De werkdruk bij agenten is op dit moment al hoog en zal door deze bezuiniging nog hoger worden.

Veertig burgemeesters uit Gelderland en Noord-Brabant zijn een actie gestart tegen de voorgenomen bezuinigingen op de politie. De burgemeesters willen hun onvrede over de bezuinigingen met een petitie onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer. De SP wil dat Eindhoven zich bij deze actie aansluit.

Daarom zal SP raadslid Bernard Gerard tijdens de raadsvergadering van 4 maart 2010 een actuele motie indienen waarin wordt voorgesteld dat de raad zijn waardering uitspreekt voor het Gelderse en Noord-Brabantse verzet tegen de bezuiniging op de politie. Daarnaast wordt in de motie het College opgedragen om het verzet tegen de bezuinigingen op de politie te gaan of te blijven steunen.

Lees hier (pdf-file) de actuele motie.

Rob de kruif
Redactie SP Eindhoven

Rapport: 'Bezuinigingen politie gaan ten koste van veiligheid op straat'

U bent hier